Taha'a

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Wed 20 Feb 2013 22:25
Pos 16:36.35S 151:33.48W
Wedensday August 20
 
Vi startar seglingen från Hunahine i solsken och måttliga ostliga vindar på tisdagen. Segelsättningen är full stor och spirad genua i lovart. När det återstår c:a 10 minuter innan vi skall gå in genom revet på Taha'a så kommer det en riktig åskskur med spöregn och vind på nästan 20 sekundmeter. Vi vänder upp mot vind och sjö och lyckas få ned alla segel och började spana efter revöppningen som vi hittills inte hade sett p.g.a. spöregnet. Regnet avtog och vi fick syn på markeringarna och kunde gå innanför revet på ett tryggt sätt. Ankring och lunch, idag blev det pannkakor med skivad mango och Nutella, mums.
Vi flyttade oss till en lugn ankarvik och regnet tilltog igen.
Idag startade dagen återigen med regn så vi avvaktar, efter lunch så tar vi dingen till korallrevet, här kallat Coral Garden. Det handlar om en strömfåra mellan 2 korallöar, vattnet är bara meterdjupt och fullt av vackra fiskar. Vi går på stranden längst ut där vattnet kommer forsande in mellan öarna och låter oss forsas med av strömmen bland låga koraller och massor av fisk som verkar undra vad vi är för klumpiga simmare, vi skall tillbaka hit i morgon och försöka filma undevattensresan.
 
We start the sail from Huahine in sunshine and moderate easterly winds. Sailing downwind with the genua pooled out to windward. When we are ten minutes out from the pass in the reef around Taha'a we get hit by a thunderstorm with heavy rain and almost to 40 knots wind. We decided to take down the sails as we could not see the opening in the reef with the heavy rain. When the rain eased off we could find the opening and entered the lagoon safely. We anchored inside the reef and had a nice pancake lunch with Mango and Nutella.
After lunch we moved around the Island to a calm anchor bay and the rain came back.
Today started with more rain so we take it easy in the morning and when it cleares we move to an anchorage near a nice "coral garden" and go snorkeling. It is a shallow pass through the outer reef where the water comes in and gives us a fantastic ride between corals and reef fish. We decide to go back tomorrow and try and film the ride.  
 
Nu har solen gått ned och Happy hour har infunnit sig och allt är perfekt.
Now the sun has set and Happy Hour has started and life is good.
/Anders, Conny, Lars, och superkockarna(and the great cooks) Fred o Grete.