Half Moon Island

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Mon 23 Jan 2012 23:25
Pos 62:11.98S 58:57.08W Ardley Cove, Maxwell bay.Urban in Swedish and Bob in English.

Hej !På lördagskvällen hör vi namnet Dawnbreaker i VHF:en. Den Argentinska basen som vi ser från båten anropar. I morgon är det söndag så ni är inbjudna till grillfest. De grillar alltid varje söndag. Kom över vid tolvtiden. Vi mottog detta med glädje.

Söndag och vilken dag, sol och ingen vind. När vi kommer upp till basen mottogs vi av chefen. Vid ett hus ser vi rök. Det visar sig att en hel gris grillas. Nu kommer en ny fråga. Vill ni duscha. Det är ju inte så svårt att gissa vad svaret blev, JA. Jag och Thomas hämtar det som behövs från båten för att genomföra denna underbara tvagning. Varmt vatten i obegränsat flöde.

Vi har ju med oss Ton Ton som är vår tolk. På detta sätt får vi ett mycket trevlig tillvaro. Maten var utmärkt. Vilket generöst mottagande. Under måltiden har ett kryssningsfartyg ankrat i viken. När detta händer så skojas det om passagerarna som ska i land. I priset för kryssningen ingår ett enklare sjöställ. Gult och rött är vanlig. När passageraren går iland på en ö brukar de flesta ha på sig detta. Gummibåt kan ju bli blött. Detta beskrivs med att nu är det röda pingviner på väg.

Förste styrman kommer upp och äter en bit mat. Hans besök slutar med att Ton Ton, jag, chefen från basen och tre till från basen blir inbjudna till att se båten. Båten är fransk och är 6 månader gammal. L´ Austral är namnet. Visst kan det vara ett sätt att få uppleva denna värld. Men man kan ju undra ibland. När vi gick förbi rummet med motionsredskap satt en man på en motionscykel tittade ut genom stora fönster där berg och glaciärer fanns. Vore det inte bättre att vara iland och ta en rejäl promenad.

Efter detta blir vi körda tillbaka till Dawnbreaker där det blir lite fest som avslutning på dagen. Gubbarna från basen fick en trevlig stund på vårt fartyg. Mätta och nyduschade somnar vi gott denna kväll. Ute snöar det.Urban, som slipper skotta snö.22012012 Bar-b-qShip has an all pervading smell of Penguins. Somehow despite our best boot washing the dreaded poo has got aboard not just on the boots but as know from our previous visits it clings to our clothing.With scrubbing brushes and vacuum cleaners to the fore as we set about cleaning and disinfecting the inside and outside of the yacht. We finish in time to go ashore for our lunchtime invitation and are met by a little group of penguins on the shingle beach.Climbing up the ten metre bank we then have to traverse a snow field and yet one more bank of shingle to gain the top level and the Base.We are met by Base personnel, invited in to meet everyone (All 12) and offered the chance of shower which we seize with both hands. A run back to the yacht to pick up washing gear and our passport so we can get a station stamp as well as one of our stick on logo's to add to their visitors wallIt's very hot in the Base and the showers are scalding, what luxury. Freshly polished and scrubbed we are taken on a tour of the base and the Bar-b-q site. Here two suckling pigs are being cooked between a sheet of metal with burning timber on top and another fire below the grill that holds the meat.All this under the watchful eye of a fearless enormous Skua that is eyeing up the whole proceeds, encouraged by one of the Chef's (the base doctor) who is throwing it titbits.We find out the reason for all the stores on the beach. Apparently they only arrived three days ago and are still moving their supplies into the base via a wire strung from base level to the beach.Lunch arrives, great chunks of meat, bread, mixed tinned veg, lots of drinks various and our wine. Fantastic, and during the meal a French tour ship arrives and their skipper is invited to join us.Tonton never one to shrink from his duties is soon assisting them in their movie making and finding out all about their new ship which is only 8 months old. In the process he has managed to acquire a very nice baseball hat.Eating has now moved on to drinking and the base is extremely well equipped with some exotic concoctions which we are invited to try. Tonton, having suitably chatted up the French skipper along with Urban and the base commander have been invited to a tour of his ship and disappear leaving us to our fate.We're weakening when we notice its now nearly five pm and we have invited the commander of the base and any men who wish to come aboard on the way back from the ship. So we weave our way back to the dinghy to prepare for the next session and reciprocal hospitality.On their arrival the Doctor makes a very nice presentation to Lars of a small dagger with the station crest on it and we reciprocate with a Swedish flag with the yachts name on it.We manage to survive, just, though the base Doctor is a little the worse for wear when we pour him into the dinghy. The hospitality has been terrific and as if that wasn't enough when we drop them back ashore we are presented with a box full of snacks and food, including ready cooked Pizza. Is this the first Antarctic takeaway?Bob the Blog