Bahia Mansa

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Thu 8 Mar 2012 01:46
Pos 53:36.59S 70:55.76W Bahia Mansa

Vi har i stort sett sluppit hårda vindar, men sent under kvällen får vi känna på en "williwaw" (fallvind utefter fjällsida) med lite kraft i. Vi pressas mot grunt vatten, men marginalerna var på vår sida. På sätt och vis bra att få ha upplevt detta också. En lina iland var 150 m lång och flätad. Det blev mycket svikt.

Nästa dag (onsdag) väntar vi ut regnet och ger av oss i fin medvindssegling, ca 20 - 40 knops vind. Passerar en liten ö med pingviner. Autopiloten får jobba lite när det regnar, annars styr vi både för känslans skulloch för att autopiloten inte riktigt hänger med i den varierande vinden. Och vad skådar vårt norra öga, är det inte ett hus, jovisst och en människa sittter på en bänk och njuter i solskenet. Vi närmar oss bebodda trakter! I vår ankringsvik ligger 15 - 20 fiskebåtar och det tyder också på civilisation, känns faktiskt bra eftersom det var över en vecka sen sist. Och så vi har bara 30 dm kvar.

Enligt pilotboken finnas ett museum 1 timmes promenad bort. Det blir lagom långt. Väl framme kommer en mycket vänlig vakt fram till oss och förklarar att den väg vi valt är förbjuden och vill ha pengar(ca 2 dollar). Lite koll har dom. Det visar sig att han gillar seglare, så vi betalar varken det eller inträde. Museet liknar ett "Vilda Västern-fort" som byggdes 1843, som en militäranläggning då Chile ville få kontroll över Magellans Sund.Vi försöker oss på en tillåten väg tillbaka men den verkar för lång och den enorma mangden vägskyltar förvirrar så vi genar. Men det visar sig att det blir längre, leder genom urskog(långsammare) och säkert förbjuden också. I dingen på väg ut till båten passerar vi en nyinkommen fiskebåt och blir erbjudna fisk för flaska vin, men tackar nej. Vi får också reda på att den kelp(ung kraftig och stor blåstång) som vi ser på stranden i plastsäckar, skördas av fiskarna och används i bla. kosmetikaindustrin.

Vi hörs/Uno


Today we had a nice sail to Bahia Mansa, half way up Peninsula Brunswick on our way to Punta Arenas. Crossing the Straits of Magellan we had winds between 20 and 40 knots. When we sailed up under land we were hit by some nasty williwaws that had us tipping over. After reefing down hard we enjoyed lunch made by Viola. Arriving in Bahia Mansa we find the bay filled up with fishing boats that have long floating lines going criss cross over the bay. We end up anchoring outside the mess. After an anchordram, Lars Uno and Viola set off (tonton volonteers to watch the boat) on a hike out to Fuerte Bulnes wich was the first Spanish settelment i this part. We walked along the coast glad to be able to get somewhere without crawling over and under tree roots.
Arriving at the reconstructed fort we are told that it is not allowed to walk along the coast to the fortress and that we have to pay 1000 pesos to get in(2 dollars). When the guard were told that we came from the sailboat down in the bay, everything was solved and we did not have to pay anything. After studying the fort we decided to walk the approved road back to our bay. Bad idea, the road went up the hills away from where we wanted to go. After walking a lot longer than on the way out we decided to take a shortcut which turned out to be long. Anyway back at the boat we enjoyed the evening with good food and wine. Tomorrow we are off for Punta Arenas.
Lars