Bora Bora for the final time

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Tue 2 Apr 2013 02:04

Bora Bora 1 april 2013

 

 

På Påskafton lämnar vi BBYC, Bora Bora Yacht Club, för att ta oss ut till Aquarium där det ska vara riktig bra snorkling. Vi zigzaggar mellan alla sjömärken, och det är många, och det är 2,7 meter djupt på flera ställen, Lasse sakter ner och vi glider långsamt fram. Plötsligt  är vi mitt i en va'a tävling, massa av tävlande utriggare runt omkring oss. Kul, det är natinalsporten och vi har under tiden här hejat, hälsat, vinkat till alla dessa glada polynesiska människor.

Bra snorkling i Aquarium men vi börjar bli kräsna.....

Söndagen ägnar vi åt driftsnorkling vid Muto Tane, härligt, härligt....

Tillbaka igen till BBYC, Annandag påsk och vi tankar vatten, byter böcker och kollar att dom satt upp svenska flaggan som vi lämnade senaste gången vi var där tillsammans med Conny och Anders. Jodå, den hänger fint där på väggen och vi tar foto, självklart.

Sedan får vi veta att Gendarmariet i Vaitape faktiskt har öppet (trots at det är helgdag) och vi går dit och blir "utcheckade" från Franska Polynesien. Känns lite konstigt vi har ju varit här i ganska exakt fem månader nu (vi kom till Rikitea, Gambier Islands 3 november)   Lasse lägger formalitetsbrevet, fransk polynesisk byråkrati är inte att leka med (eller??, har dom verkligen koll??, nej), på brevlådan och vi håller tummarna.

Nej nu är vi varma efter alla detta byråkrati! Nu ska vi segla ut till Toopua där det är fin snorkling med Eagle Rays (vi ser en!) det är strömt, vi tar som vanligt dinghyn med oss och glider runt. Vi förstår att här matar man korallfisken, så även vi, vi har hur många som helst runt oss. Lite bröd gör underverk, så kul, fisken nafsar på brödet men även på oss.

Nu blir det snart grillafton, oxfil'e & potatisgratäng, ombord på Dawnbreaker och senare blir det besök på Bloody Mary's för en liten visit i baren. Är ni avundsjuka????

 

On Easter Eve we leave BBYC, Bora Bora Yacht Club, to go to the “Aquarium”  where the snorkeling is supposed to be special. We have to wind our way through all the markers, and they are many! We have less than half a meter under the keel in many places. We slowly work our way through the maze. Suddenly we are surrounded by a competition in va’as (outrigger canoes). There is lots of  them all around us. Fun!! This is the national sport and we cheered them on as they passed.

Good snorkeling in the “Aquarium” but we are getting picky...

We go back to BBYC on Easter Monday. There we fill water, swap books and check that they have mounted the Swedish flag that we left last time we were there with Conny and Anders.

Yes it is nicely mounted on the wall, and we take a photo off course.

We are then told that the “Gendarms” in Vaitape are open (even on a holiday), so we go there to check out from French Polynesia. Feels a bit funny, we have been here for almost 5 months.

We arrived in Rikitea, Gambier Islands on the 3rd of November last year. Lars posts the letter to Papeete and we wonder if they care?

Being hot and sweaty after all the bureaucracy, we move on to Toopua, where there is nice snorkeling with Eagle Rays ( we spotted! one). The current is strong so we take the dinghy upstream, and glide downstream. We understand that the fish is used to being fed and get some bread from the boat. What a difference, the fish is nibbling on the bread and us!

Last night we have a nice grilled steak and are going to round off with a visit to the bar in “Bloody Marys”. Anybody envious??

 

Here is some photos, mostly under water from Bora Bora:

 

m_P1210744

 

m_bora_bora-208646-1

 

m_IMG_4237

         Crown of Thorn sea star surrounded by sea urchins.

 

m_IMG_4245

 

m_IMG_4251

 

m_IMG_4275

                                                           A fish called Grete!

 

m_IMG_4276

 

m_P1210720

 

m_Tahiti, Iles Societe 4- Dec6

 

     Tomorrow morning we leave for Maupiti, no more pictures before Rarotonga, Cook Islands.

 

 

Grete, Fred and Lars.

 

P.S. Bob the blog is joining us at Rarotonga.