8 days to go .....

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Sat 24 Mar 2012 00:31
Pos 51:18.472S 74:08.754WMarch 23rd Caleta Damien, Canal SarmientoWeather -- no comments!

Just another day in Patagonia with just 25nm behind us. Hope the wind turns SW as promised and we have a great sail tomorrow. Some sunshine would also help.

No major news on board today. One small repair job to the anchor roller, which missed a bolt to sea.

The hunt to Grey Pearl, is off. They are still well behind us and sailing on a turtle pace and will never catch up with us. Grey Turtle!!!!

Still 600nm straight line to our destination.

Mexican Train update: we wiping Pim's ass on the game today. He is close to break high score record.

In the middle of nowhere a New Zealand sailboat anchored to our beam. A Brazilian family including two children, whom we earlier met in Puerto Williams, will come and join us for happy hour.

Sail Yacht "Kleine Bear", 41ft around the world for 4 years, through red-sea, med and south atlantic. Skippered by Werner, Lucia and their 9 and 13 yrs children are on an adventure around the world. Targeting to be back to New Zealand by December, we wish them a great sail back home.tonton22/3Under natten har vinden vridit och ökat i styrka. När kapten, klockan sju, väcker oss andra i besättningen viner det längs skrovet och i riggen. Vår förhoppning att få finväder även idag faller till föga. Efter en snabb frukost lägger vi loss. Det är precis som om gårdagen aldrig ägt rum. Nu känner vi igen Patagonien för vad det skall vara och vad vi förberett oss för. Motvind och riktigt ansträngande förhållanden för alla utom för sälarna och valarna. Väl ute på kanalen möts vi av 2 meters motsjö och 40 knops vind i näbbet. Inte det vi hoppades på när vi gick och lade oss efter gårdagens fina segling. Bara att bita i. När väder och vind är såhär har man mycket tid att tänka. Bland annat tänker man mycket på er därhemma "givetvis".Vi kämpar på och kommer efter tre timmars motorgång till en skyddad vik där vi beslutar oss för att kanske ligga över natten eller i alla fall göra en "fransos" (äta lunch med ankaret i). Sagt och gjort. Tonton och Tiny förbereder och serverar en köttfärscrep. Humöret går upp i och med maten. Efter lite diskussioner om hur vi skall göra lägger loss igen för att se om vi inte kan ta oss lite längre norrut, förhållanden till trots. Väl ute är det tydligt att förhållanden blivit lite bättre utan att vi märkt det. Det är märkligt att tänka på hur mycket vikarna här nere skyddar mot vågor och vind. Mycket mer än hemma som det känns. Vi kan med hjälp av järngenuan hålla närmare sex knop och har bara 20 knops vind i näsan. Detta gör att vi lyckas ta oss ytterligare 15 distans. Nästan enligt schemat nu.Det är inte helt sant med tanke på att vi planerat att vara i Puerto Eden under lördagen. Dit är det fortfarande närmare 100 distans. Det kan gå om vi har fantastiskt tur med vädret men vi vet samtidigt att det är svårt att räkna med det.Visa av erfarenheten läger vi till i den nya viken, vi med hjälp av bibeln hittar, med två tampar iland. Efter tilläggningen blir det bad för de som vågar och dusch för alla ombord. En lyx man inte alltid kan unna sig på en segelbåt. Några till och med rakar sig medan andra anser att skägg är något som hör segling till. Alla luktar hur som helst gott till middag och humöret stiger åter.I och med badandet och duschandet blev en gåta vi klurat mycket på löst. Toalettsitsen på aktertoaletten har mystiskt blivit blåare under dagarna vi varit här till Lars stora förtret som försäkrat alla om att den var vit och fin när vi kom. Ett mysterium som vi således skämtat mycket om. När det blev Connys tur att bada var det svårt för oss övriga i besättningen att missa hans blåa bakdel som troligtvis färgats av hans nya kalsonger. Bildbevis finns (på hans akterspegel alltså) och har visats för föresagda då han annars har som vana att inte tro på vad som sägs. Nu är både sitsen och häcken blåa även för Conny. Inte ens aceton tar bort färgen.Den mäktiga lunchen gör att vi bara orkar med soppa till kvällsmat. Men varm soppa med bröd och ost kan te sig väl så lockande ute på havet. Då vi även har mästerkocken Tonton ombord snurrar han snabbt och enkelt ihop en ädeloströra med grönsaksstänger, lite chips och nötter, GT till den som vill ha (med citronskiva för vitaminernas skull) och som grädde på moset pannkakor med lingonsylt. Ja som ni därhemma redan förstått är detta verkligen ingen hälsoresa.Efter maten påstår Tonton att han måste sova och Lars att han hellre löser korsord än spelar Mexican Train. Fegisar? Javisst, men det känns samtidigt tryggt att veta att även dessa herrar kan lära sig av sina tidigare misstag.