Caleta Idela, Golfo Penas

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Thu 29 Mar 2012 00:03
Pos 47:45.52S 74:53.75W

We have reached Golfo de Penas. From here our way North will take us to the Pacific Ocean. If all goes well we will be able to sail these 190nm in one day and a half. Busy day in the channels today crossed our path with a Slovenian sail ´boat on it's way to Cape Horn and the Passenger Inner Channel Ferry heading to Puerto Montt.
Bob keep it up......
Mexican Train was finally won by Pim, who is still the highest loser score holder so far, just 2 points ahead of tonton.

27/3Då Puerto Eden inte hade mycket att erbjuda begav vi oss iväg tidigt. Alla är utvilade och sugna på nya äventyr. Denna etapp skall vi ut på det öppna stillahavet. Det blir en ny utmaning. Innan dess skall vi komma upp genom Canal Messier. Denna är känd för sina starka strömmar vid ebb och flod (upp till 8 knop) vilket gör att det behövs en del planering för att köra upp för den. Nu får vi hålla tungan rätt i mun.Vi kommer hur som helst ut på kanalen under bra förhållanden. Inte så mycket vind men lite regn, Strömmen är med oss och vi kommer upp för kanalen i modiga 7 knop. Efter ett par timmar kommer vi på att vi värken checkat in eller ut i Puerto Eden. Det har sparat oss 100 US och då vi faktiskt låg på carabinieros brygga under flera timmar igår har de haft möjlighet att be om den avgiften. Dessutom gör strömmen att vi inte kan vända.Vi kommer till vårat mål Caleta Connor redan vid fyratiden. Där finns ett arboll memorables (ett minnesträd) där man får spika fast en skyllt med båtens och besättningens namn på. Detta liknar mycket traditionerna från Funchal och Horta men hit har det inte kommit lika många båtar. Sagt och gjort och eftersom vi är här skall vår skyllt snart upp. Dagen går därför åt till att tillverka den. Tillslut blir alla nöjda med Tinys jobb och efter att noggrant ha oljat in träbiten av bastulave som fåt bli skyllt går vi alla i land och skruvar upp den på trädet bredvid ett tjugotal andra skyltar av varierande kvalité och material. Intressant att se att Arne Mårtenssons fina mässingsskylt från 07 inte längre går att tyda på grund av korrosion. Bilder på båda skyltarna togs och kommer laddas upp när möjlighet ges.Efter att skylten skruvats upp återvänder alla tillbaka till båten. Conny under däck och gör hemlagade (ja båtlagade) köttbullar som senare serveras med hemlagad (båtlagad) potatismos och lingonsylt. Det smakar fantastiskt gott och alla är överens om att han nu kan befordras från sin disksyssla om han vill. Det vill han inte då han trivs med att vara nere under däck i den relativa värmen när vi andra lägger loss på mornarna. Alla är nöjda med detta upplägg.Kvällen avslutas med Mexican Train. Tiny är som vanligt steget före både Lars och Tonton vilket inte förvånar någon.