Amanu

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Wed 21 Nov 2012 15:20
Pos 17:51.43S 140:50.93W

Amanu, Iles Tuamotu 21 NovemberEnglish translation follows:Vi lämnade Iles Gambier, den södra arkipelagen, 13 November. Överseglingen hit till Hao i Iles Tuamotu, den största arkipelagen med 76 öar, tog 5 dagar.

Den 18:de anlöpte vi Hao, en liten korallö med ca 400 trevliga polynesiska öbor och azurblått inbjudande vatten plus ett franskt bageri.

Gott nybakat bröd är en billig lyx, kostar en tia ungefär, så vi köpte 15 på en gång för att kunna frossa riktigt. Mums!

Annars är det dåligt med råvaror och livsmedel i de små butikerna plus att det som finns är riktigt dyrt. Allting kommer med båt från Tahiti. Vi har rikligt med mat undanstoppade överallt i skrymslen och vrår på båten (under durken, sängar och soffa plus i skåp och lådor) så vi lider ingen nöd, tvärtom. Vi saknar grönsaker och frukt men det är en bristvara här.

Ingen riktig fiskelycka har vi haft på senaste tiden. Märkligt. Inga båtar, sedan Påskön, siktade på denna oändliga Ocean och med två fiskelinor ute kan man ju tycka att någonting skulle nappa någon gång. Men inte.

Tonfisk på burk är gott det med.

På Hao livnär man sig bl a på att samla konformade snäckor (ska bli kinaknappar) som rensas och torkas i solen, oändliga kvantiteter såg det ut som. Rensningen försegick sittandes ute i vattnet. Trevlig arbetsmilö (bilder kommer när fungerande internet finna att tillgå, också en bristvara).

Igår lämnade vi så Hao för en dagssegling i fin bris till grannön Amanu.

Passagen in till öns lagun, kantad av palmer, var av det mera spektakulära slaget, kraftig motström och kristallklart grönaktigt vatten rusade mot oss samtidigt som vi kunde se korallbotten helt klart under oss när vi saktade jobbade oss fram i det 7 m djupa vattnet. Lite tricky kändes det i den smala passagen, men vi har ju kanonbåt och en cool skipper så det var lugna puckar.

Väl inne i lagunen ankrade vi i en lagun med eget korallrev, kan det bli så mycket bättre. Det kryllar av koraller, färggranna musslor och all dessa underbara fascinerande korallfiskar. Lasse laddar undervattenskameran.

Lagunen här är riktigt stor och i mitten någonstans ca 6 NM från oss, ska det finnas ett ännu mer spektakulärt rev, Star Reef. Vi lättar ankar och på vägen över lagunen passerar vi en mängd lättsiktade rev. Star Reef med tre armar och en grund azurblå liten perfekt ankarplats med korallsandbotten känns som en exotisk dröm.

Snorkelgrejor, undervattenskamera, harpungevär och alla möjliga fiskegrejor samlas på däck.

Fisk till middag. Inte så lätt visar det sig. Korallfisk är det gott om men inte mycket att stoppa i grytan. Mike kläcker ide´n att kombinera snorkling med linfiske. Det har vi aldrig provat förut. Det funkar. Tre glupska groupier krokar vi med viss möda med vågorna plaskade omkring oss. Fångsten deponeras ovanpå revet intill. Allting är frid och fröjd till Mike helt plötsligt är försvunnen uppjagad på revet av en nyfiken haj. Mike är en liten tuffing men haj gillar han definitivt inte. Tillbaka på båten rensar vi fisk på akterdäck och kommer snabbt på att under oss i djupet borde det finnas en och annan hungrig firre. Fram med grova linan och fiskhuve som bete. Dröjer inte länge förrän det rycker, sliter och drar . men inget vill fastna. Vad händer där nere???

Cyklop på, rumpan i vädret och nyllet under vattnet. Det är ett gäng hajar, med några stora ¨coral trouts¨ som åskådare, som leker med betet. Vi har lärt oss att ¨black tipped shark¨ är delikat på tallriken. Vad att göra för att få en att på allvar svälja betet. Snorkling med fisk och lina funkade ju med groupers .

Plums i och efter tre försök pimpling framför nosen så lyckas det. Linan far iväg i rasande fart, tur att den är fäst säkert förankrad i Dawnbreakers akter.

Det sjunger i den men den håller och efter en stund hänger den upphissad i aktern. Vi lyckas att få den rensad och filead innan mörkret sänker sig (solen går ner halvsju, vi är ganska nära ekvatorn nu).

Appropå hissa. Lasse skickade upp Grete och mig upp i den 25 meter höga masten. Wow, vilken 360 vy över båt, rev och hela atollen. Bilder kommer som sagt ASAP.

Nu seglar vi i skön bris mot Makemo, nästa korallö att upptäcka.Svårt att förstå att det snart är första advent.Söderhavshälsningar

Fred.

English translation:

We left Gambier Islands on the 13th of November.

The sail to Hao, 450 NM away took 5 days. The 18th we arrived at Hao, an atoll with 400 nice Polynesian Islanders and azurblue water, plus a French bakery.

Nice freshly baked bread is a cheap luxury, a baguette was approx.. 1 US. We bought 15 so we really could pig out on fresh bread.

In the small shops you find on the islands there is not to much to choose from, and everything is expensive. Everything comes with a supply ship from Tahiti about once a month. We have plenty of food tucked away in the boat (under floor boards, under beds and in all cupboards and drawers you can find) so we are not suffering. We miss fresh fruit and vegetables but that is very spars here.

No luck with the fishing lately. With us the only boat on this huge ocean you would think we should catch something with our two fishing lines, but no.

Canned tuna is nice too.

On Hao the many live on collecting sea shells that are cleaned and dried in the sun. The shells go to China to become mother of pearl buttons. The cleaning was done sitting on a chair in the water. Pictures will follow when we find working WiFi next.

Yesterday we left Hao for a day sail to the neighbor Island of Amanu.

The passage in to the lagoon was exciting. A strong current against us, 7 meters of water when we fought to push through. Great boat and a cool skipper makes it look easy

Inside the lagoon we anchored in a bay surrounded by reefs, can't get much better. Lot's of beautiful corals and coral fishes. Out with the underwater camera.

Next day we seek out Etoile Reef that is situated in the middle of the big lagoon. This star shaped reef with three arms is like a pacific dream.

Snorkeling gear, under water camera, spear gun and all sorts of fishing gear is assembled on deck.

Fish for dinner! Not as easy as it sounds. There is lots of coral fish but they are to small for the pot. Mike have the idea of combining snorkeling with line fishing. We have never tried that before. It works. Three hungry Groupas are hooked with the wawes splashing around us. The catch is stored on top of the reef. Everything is all right when suddenly Mike is on top of the reef also, chased there by a nosy shark. Back on the boat we clean the fish in the stern and have the idea that there might be more hungry fish under the boat. Out with the big hook and one of the fish heads. Not long until the line is pulled away.but we can't get it up. What is happening down there???

Mask on, bum up and head under water- it is a group of sharks that is fighting for the fish head with a couple of large "coral trouts" as onlookers. We have learned that blacked tipped sharks are very nice on the plate. What shall we do to get one of them to swallow the bait? Well, it worked catching Groupers. In jumps Fred and steers the hook in front of the sharks, soon one is hooked and takes off in full speed, luckily the line is tied to Dawnbreaker. After a while we have it hoisted up in the stern of the boat. We manage to get it cleaned and filleted before the sun sets. We are getting close to the equator now and the sun sets already at seven.

Talking about hoisting. Lars sent me and Grete up in the 25 m high mast. What a view!! 360 degrees around the boat and the reef. Pictures will follow.

Now we are sailing in a nice breeze towards Makemo. The next Atoll Island to explore.Hard to believe that it is soon first of Advent.

Greetings from the south seas.

Fred

.