the 31st is not far away .....

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Tue 27 Mar 2012 22:25
Pos 48:29.49S 74:23.43W Caleta Connor, Messier channel

March 27thYes the countdown to Bob's wedding day continues. By the time you read this there will be 3 days to go. Stay cool Bob and keep a bottle of bubbly on ice for us. The good stuff of course .. Hahahaha!

Yesterday we stopped at Puerto Eden for a fuel pit stop and to top our water tanks. A very rustic fishermen village, with it's charm but not much to do. So onshore dinner was not feasible and we dinned on board. A very photogenic village I must say, pictures will illustrate this at our next connected stop, although Eden has a brand new cell tower, which allowed us some quick internet updates.

Off this morning back north. Water (13.3°C) and Air (12.7°C) temperatures are rising. The excitements of today were the sailing through the English Narrows, where currents can reach up to 12knts. As usual, due to superb planning by "Skip" our passage was a breeze. The second buzz came from the approach of a strange unidentified stranded object. The charts said an islet with a green marker. Tonton's hawk eyes had a feeling it looked more like a UFO than an islet. Time proved it to be a combination of a prewar wrecked vessel with a green marker at amidship. This vessel hit 4m grounds in the middle of an over 150m deep and wide channel. I would love to see the helmsman face, when out of nowhere he ended up stranded on a rock bank.

Today Pim cooked his first gourmet meal. "Risotto a la Cannale Messier" with local mussels. Canned of course to avoid the red tide risk. Tonight Conny will make his worldwide famous meatballs with Lingonberries and fresh mashed potatoes. It's tonton's "day off" from kitchen duty.

We anchored at Caleta Connor for the night. What's special about this place? Nothing. The only worthwhile feature is the existence of a "Memory Tree". Pim personally handcrafted Dawnbreaker's wooden sign, to record our passage here, among other sailors which ventured these waters. In time: Dawnbreaker is the 1st in 2012, to place his sign. Soon to be seconded by Grey Pearl - for a change. Wish you were here Mina2.

Due to "force major" there was no Mexican Train tournament yesterday. Now some tonton trivia about this game. Actually, this game was copyrighted by an American couple, from California in 1994. The game was inspired by two Chinese domino games, Pai Gaw and Tien Gaw also called Heaven-nine in existence since 1120 AD, so no connection to Mexico at all. Though, some train-like rituals should be observed. Whenever a player starts his train, the whistle blows. When a double is played, hit two tiles together like the signal made by two trains passing on a double set of railroad tracks.

Another great day at sea.tonton

March 27thYes the countdown to Bob's wedding day continues. By the time you read this there will be 3 days to go. Stay cool Bob and keep a bottle of bubbly on ice for us. The good stuff of course .. Hahahaha!

Yesterday we stopped at Puerto Eden for a fuel pit stop and to top our water tanks. A very rustic fishermen village, with it's charm but not much to do. So onshore dinner was not feasible and we dinned on board. A very photogenic village I must say, pictures will illustrate this at our next connected stop, although Eden has a brand new cell tower, which allowed us some quick internet updates.

Off this morning back north. Water (13.3°C) and Air (12.7°C) temperatures are rising. The excitements of today were the sailing through the English Narrows, where currents can reach up to 12knts. As usual, due to superb planning by "Skip" our passage was a breeze. The second buzz came from the approach of a strange unidentified stranded object. The charts said an islet with a green marker. Tonton's hawk eyes had a feeling it looked more like a UFO than an islet. Time proved it to be a combination of a prewar wrecked vessel with a green marker at amidship. This vessel hit 4m grounds in the middle of an over 150m deep and wide channel. I would love to see the helmsman face, when out of nowhere he ended up stranded on a rock bank.

Today Pim cooked his first gourmet meal. "Risotto a la Cannale Messier" with local mussels. Canned of course to avoid the red tide risk. Tonight Conny will make his worldwide famous meatballs with Lingonberries and fresh mashed potatoes. It's tonton's "day off" from kitchen duty.

We anchored at Caleta Connor for the night. What's special about this place? Nothing. The only worthwhile feature is the existence of a "Memory Tree". Pim personally handcrafted Dawnbreaker's wooden sign, to record our passage here, among other sailors which ventured these waters. In time: Dawnbreaker is the 1st in 2012, to place his sign. Soon to be seconded by Grey Pearl - for a change. Wish you were here Mina2.

Due to "force major" there was no Mexican Train tournament yesterday. Now some tonton trivia about this game. Actually, this game was copyrighted by an American couple, from California in 1994. The game was inspired by two Chinese domino games, Pai Gaw and Tien Gaw also called Heaven-nine in existence since 1120 AD, so no connection to Mexico at all. Though, some train-like rituals should be observed. Whenever a player starts his train, the whistle blows. When a double is played, hit two tiles together like the signal made by two trains passing on a double set of railroad tracks.

Another great day at sea.tonton26/3Uppe tidigt som vanligt. Då vi legat så nära glaciären har det varit ovanligt kallt i båten. Det är således skönt att komma upp och röra lite på sig. Vi lägger loss från viken vi ligger i och får en sista skymt av Pio XI innan vi beger oss ner för Grapplerkanalen mot målet för dagen som är Puerto Eden.Vädret är bra men det är lite vind vilket gör att vi beslutar oss för att köra för motor hela dagen för att komma fram till målet i god tid för att hinna bunkra och se oss om lite i byn.Efter en redig lunch med köttfärslimpa sås och potatis sprakar det till i mobilerna. Täckning? Jovisst. En oväntad och mycket uppskattad överraskning efter 10 dagar utan någon täckning på denna informationskanal. De sista timmarna innan vi lägger till går åt till att läsa privata mail, sköta förpliktelser hemifrån och samtal till nära och kära.Väl i Porto Eden blir det till förhandling. Stället består av ett sextiotal hushåll med enbart havet som näringskälla. Hit kommer det enligt dem själva max 2 yachter i månaden som bunkrar diesel och vatten och så kommer det två gånger i veckan en färga med förnödenheter. Detta gör att de på sitt eget vis sätter dieselpriserna. När vi lägger till kommer en kort och relativt korpulent man rultandes fram till oss frågar om vi vill ha bränsle. Ja svarar vi, vi har beställt 400 liter. Han skiner upp och säger att dagspriset på just den soppan är 1200 knaspengar per liter. Vi blir skeptiska, det är nästan det dubbla mot vad vi betalade i Arenas. Vad heter du frågar Tonton. Jag heter Julio svarar den lille mannen. Men vi har beställt från Goerge säger Tonton. Oj säger den lille mannen. Han tittar lite pillemariskt på oss och fortsätter, han finns inte. Som tur är har Bibeln varnat oss för detta och Pim pekar på vad som enligt bibeln beskrivits som Gerorges hus och säger. -Vi går och frågar honom om han inte finns. Den lille korpulente mannen tittar lite besviket på oss och säger något i stil med -ja just det den George, han har inte diesel. Men det är något i hans tonfall som gör att vi inte tror honom så vi lämnar den lille mannen och knackar på Georges hus som vist är hemma och vist har diesel och som vist finns och redan har förberett vår ankomst och våra 400 liter diesel. Vad kostar det frågar både Tonton och Pim. Han ler och säger jaså ni har löst bibeln och om överpriserna här. Ja svarar vi. Han fortsätter vi lägger på 25% för kostnaderna att få hit den. Det blir 900 knaspengar per liter. Här har ni pappren från carabinieri (polisen) som visar att vi får göra så. Det är sant och vi böjer oss genast. Han verkar ärlig och jämfört med den lille korpulente mannen vi tidigare stött på, riktigt trevlig.Sagt och gjort vi gör affär och det dröjer i Chilenska mått inte länge innan två små män kommer rullandes på den första 200 liters tunnan och en batteridriven pump. Den lilla pumpen är kopplat till ett räkneverk och efter de två tunnornas innehåll är överförda till tankarna i Dawnbreaker står det lilla räkneverket till våra förvåning på makalösa 480 liter. Det är makalöst då tunnorna bara innehåller 208 liter styck. När vi frågar George tittar han förvånat på oss och säger. - nej, nej ni skall bara betala för 400 liter det är juh det ni har beställt. -Räkneverket fungerar inte. Vi har en känsla av att det inte än standardsvaret från honom men när han är på detta humör visar det sig lätt att göra affärer.Då det inte finns någon restaurang eller något annat att göra heller för den delen i den lilla byn lägger vi efter bunkringen till på redden. Mobilerna går varma och stämningen är på topp. Efter en snabb middag känner alla ombord sig utmattade. Vi kryper till våra kojer innan klockan slagit tio.