Caleta Ideal, waiting for a change in the weather

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Thu 29 Mar 2012 23:37

Mar 29

Lazy day at Caleta Ideal waiting for thw wind to turn SW. Hope the grib confirms this tomorrow. Elgaman spend the morning swapping motor starter battery and repairing or trying to, the rudder quadrant, which is showing years for wear. It's OK for the time beeing, but must handle with care until final repairs.
Daily Mexican Train tournament was not won by Pim as predicted earlier. He has though, improved his high score level, becoming 3rd placed behind himself.
Temperature has risen to 13.8C, feels almost like summer here, just missing the sun.
Bob we are still on count down mode. Keep your phone on Friday night at the Pub as we might call you, conditions permitting.
Pim cooked his second gourmet meal today. Beauf Bourgione. We will let you all now tomorrow if we enjoyed it.

28/3Lägger loss från Caleta Connor efter lite problem med generatorn som inte startar på morgonen. Ingen fara som det verkar och efter att Lars varit inne i maskinrummet och tittat på eländet, som han kallar det, en stund spinner den som en katt. Nu har vi el igen. En snabb frukost för att sedan lägga loss och jobba oss vidare uppför Canal Messier. Vinden är nordlig och vi kan bara bitvis hissa segel.Vi kommer efter 50 nm upp till kanten av Golfo de Penas (lidandets och pinans bukt) där vi på grund av ökande vindar bestämmer oss för att ankra i en liten vik som heter Baia Ideal. En mycket skyddad vik som är perfekt för att vänta på bra väder.Trots en ökande vind är vädret bra och kajaken åker i. Tiny paddlar ett par timmar upp för en kanal som rinner ut i viken. De andra tar sig dit med dingen. Det är fint här. När han kommer tillbaka har vinden ökat kraftigt och det börjar på gäss även på vattnet i viken vi ligger i. Men vi ligger tryggt som andungar och litar helt på draggen.Kvällen går åt till att spela Mexican Train som Tiny vinner. Efter ett jämnt parti kollar vi spänt på den nya vädergribben som beställts när bloggen laddats upp. Det ser inte bra ut. Ökande nordliga vindar är precis det vi inte vill ha för att korsa Golfo de Penas. Den är känd för att vara svår och fler än besättning har fått bekänna färg över denna.Vi beslutar oss med tanke på vädret att stanna i viken och vänta på bättre väder som är utlovat under lördagen.29/3Under natten har det blåst upp på riktigt. Båten har krängt fram och tillbaka och kastats runt i viken som en vante. Mäktiga krafter men ankaret håller oss på plats. Man vet inte vad dåligt väder är förrän man seglat i Patagonien skriver Arne Mårtensson i sin bok om sin segling runt jorden med Yaghan . Under dagen har vi verkligen fått känna på detta. Trots att Arne även beskriver att delfiner är så farliga att de välter dingar finns det några saker han skriver som innehåller sanning. Arne skriver vidare "namnen i Patagonien säger något om hur gamla tiders seglare såg på området. Pinans och smärtans bukt, hopplöshetens bukt, svältens hamn och så vidare". Det är intressant att tänka på.Vi hade sovmorgon då vi ändå inte planerat att gå under dagen. Beslutet att stanna känns helt rätt när vi vaknar vid nio och hör hur regnet smattrar på däck och vinden viner i riggen. Efter en fin och stadig frukost dyker Lars ner i motorrummet för att byta startbatteri och fixa rodret som slitits hårt under seglingen hit.Dagen flyter på. Conny sover, Tonton kollar på film och Pim jobbar med sin artikel. Vid tretiden blir det lunch a la Tonton och sedan Mexican train igen. Denna gång vinner Tonton till hans stora förtjusning.Till middag blir det Biff-Bourgogne a la Pim och sedan blir det livliga diskussioner om varför Kinas position i globalpolitiken under tiden mörkret faller över viken.Då det inte har blivit någon segling under dagen är alla i besättningen lite förväntansfulla för morgondagen. Det är segling vi är här för och det är det vi vill göra men man måste vara realistisk och anpassa sig till vädret. Det är inte alltid lätt att acceptera. Alla hoppas att det blir bra väder under morgondagen så att vi kan komma ut på vattnet och korsa lidandets bukt.Vi kommer ta ett avgörande beslut när vi laddar ner gribbfilen ikväll.