Seno Ventisquero

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Wed 29 Feb 2012 00:36
Pos 54:42.00S 70:14.87W Seno Ventisquero

Feb 27th, 2012

After an emotional farewell, by the eternal "Sailmates" Tim and Lars, we went on our way to Seno Ventisquero, not without Tim taking dolly mark 4 out of it's hiding and showing off his sailing skills with main and genoa 1 at head wind. Now there are two additional eternal sailmates on our journey .... Thomas O and Oliver, not to forget!
A lot of crying and promises of eternal love, had to be witnessed and recorded by the remaining crew. Sure all sadness will be over at tonite's G&T .... Hehehehehe
For us it is new grounds or should I say waters. After motoring 20nm we reached the mouth of Seno Ventisquero, an inlet of Brazo Nordeste of the Beagle channel, the westerly point Dawnbreaker has sailed so far. It is 10 miles long and presented a fantastic nature, leading to the glacier head. We could not reach the glacier even with the dinghy, due to excessive ice/bergybits. Ancient moraines presented little challenge at two straits and we made it to the anchorage point. A magnificent view, so sorry Mina 2 will not be able to experience this place.
Viola and Uno took it upon themselves to brave their way to the head of the glacier on the super "dawnkayak", while Lars and yours truly, took the dinghy to crush the way in, for themselves.
Fantastic day and marvelous nature here in Chile to bad it is really chili. A real treat for the eyes and cameras. Pictures to follow as soon as we get internet connection.
On a side note we must inform that after the last trap Mina 2 is now to be known by Mine 2. After discovering a new rockmine for the just born Swedish princess, we found out that Tim forgot to mention he rockmine to us earlier, in order to penalize Dawnbreaker for always getting in first and blog superiority .... Just kidding, it's to keep the spirits up .. kkkkkk .. Tim you will miss us!
On the dolly chapter we must say we were served a nicely roasted leg of dolly 4 with our contribution of original mint sauce, but the remainder was kept in hiding ... Tim, I wonder what has developed this lack of trust on us!!!!
Our Swedish chef Viola's special for tonite ..... Jansson's Frestelse - look it up on goggle it and wish you had it with us .... Kkkk. Fantastic Chilly con carne at Mina 2 last night ....
Brilliant superb ....

Tonton the "blog apprentice"


Denna dags morgon lyser en blå himmel från ovan och gör livet så behagligt det bara kan vara. Efter ett varmt farväl av våra vänner i grannbåten, tar vi oss ut helskinnade och glider sakta på stilla vatten mot nästa plats. De omgivande solbelysta fjällen gnistrar verkligen vita. Lunchen, en risrätt med köttfärs, äts i sittbrunnen och matchar omgivningen perfekt. Tankarna går till de män på 1500 och 1600-talen som upptäckte detta åt oss. Magellan, tex, rekogoniserade en passage norr Kap Horn i detta virrvarr av fjordar och öar som mest av får mig att tänka på en jättelabyrint. Han seglade ut från Spanien med 3 fartyg och ca 250 man och återvände med ett skepp och 17 man. Han var verkligen värd en sådan lunch. Tyvärr tog han och hans kompisar från europa också kål på kulturer och folk som fanns här genom krig och sjukdomssmitta. Eldsländarna, som då levde på öarna omkring oss, klarade sig i stort sätt utan kläder. Nu är det nästan folktomt.

Vi passerar en militärstation i land och noterar att de har AIS. Uppskattar med hjälp av den att verkligheten ligger ca 1 Nm fel i förhållande till sjökortet. Undrar om de uppdaterat sjökorten sen Magellan ritade sina? Jo det har de nog. Det är i vart fall inte samma preccision som vi är vana vid. Vi får också en tydlig påminnelse om att de eleganta sjökort vi ser på skärmarna, fortfarande baseras på mätningar gjorda för väldigt länge sedan. Men AIS, som alla fartyg över en viss storlek i hela världen har, är helt fantastiskt. Det var en svensk, Håkan Lans, som hittade på ett smart sätt att kombinera IT, radio och GPS. Man "ser" alla de andra som har det och som är i närheten och får deras position, kurs, och fart.

Vägen in i fjorden är trång och vi tar det mycket försiktigt. Vi liksom Magellan får "gå på känn". Även pga is. Väl framme hoppade Viola och jag ner i en uppblåsbar kajak för att få se en glaciär "kalva". Återvänder utan framgång, det var för mycket is på vägen dit! Senare på kvällen noterar vi att is närmat sig. Vi håller uppsikt.

Vi hörs/Uno