23:39.1N 19:11.7W

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Thu 11 Nov 2010 19:59
Hej

Har nu seglat 2 dygn från Las Palmas mot Cape Verde. Vi har det fantastiskt, lagom nordostlig vind, seglar i 8 knop, 24 grader, sol och lika varmt i havet. Jag är här med 6 män som gör sitt bästa för att jag ska ha det bra. Uno är lite krasslig med feber men sjösjuk är han inte. Om 3 dygn bör vi vara i Ponta del sol. / ViolaDag Två: Pim och Fredd

Efter ett relativt händelselöst dygn seglingsmässigt och lite mer händelserikt dygn rent korsordsmässigt har det börjat blåsa upp. Under natten har vi snittat 7 knop och nu forsar fram i ungefär 8 knop. Lårinsgsjö och fulla trasor med en vindstyrka som snittar något under 20 knop eller 10 m/s. I och med att vi har en britt ombord håller vi oss till knop.Hur är vädret? Vi har sol. Hur mycket som helst faktiskt vilket medför att flera ombord börjar få en nyans av rosa eller rött. Det är det nya svarta. Dessutom tror vi att om vi är tillräckligt färgade när vi kommer till Cap Verde kommer de ge oss visum för mindre pengar. På detta sätt förtjänar vi också att använda stekarsleven i vinter.Några konflikter då? Jo visst vi har försökt. På en av toaletten har det stått "out of use" ett par timmar efter att den nyttjats stadigt. Den andra toaletten har oturligt nog herr Andersson utropat som enskild stat. Han kräver betalning för att övriga ombord skall få nyttja den. Ränderna går aldrig ur en tiger och är man affärsman ut i fingertopparna så är man. Det skulle vara möjligt att inbilla sig att detta skulle skapa viss irritation ombord. Det har det gjort men innan irritationen gick över till handgemäng gick den rådiga kaptenen emellan. Han har lovat att rycka in för att lösa problemet. Sist vi såg av honom var han på väg in på toaletten med våt-damsugare och ett gäng amerikanska skruvmejslar. Men det var längesedan.James, som är den mest pålitliga av våra imaginära passagerare har nu fått styra oavbrutet i två dygn och ingen tänker ta den uppgiften från honom som det verkar.Vi har även haft "man över bord". Fredrik har vid flertalet tillfällen setts hänga i från mast bom, samt diverse tampar, för att utföra gymnastiska upplevelser utöver det vanliga. Även en fot-skids session provades men blev något i stil med en sjunkande ubåt.

Vi är rena och fina och mår prima.Pim tyckte vi skulle bygga om Lars båt till en båt i Long-Bar-Raffles-singapore-sling stil genom att använda oskalade jordnötter och slänga dessa på golvet. Detta var inte uppskattat och happy hour avbröts efter en tid.

Såg lite delfiner, sånt som är vardagsmat men som ändå kanske ska nämnas.1100 and theirs great activity on the foredeck as Jeniker (half way between and spinnaker and a jib) is hoisted in a display of colour, light blue with dark blue and yellow patches. Poled out similar to a spinnaker it's set like a jib and is much easier to handle. I repair to the throne to catch up on the Seduko page of and old Telegraph and take the rays. Then Carl approaches bearing beer, it must be 12 o'clock what service!Lunch and the fish appears, cooked in a marinade I'm pleased to note and very tasty too. Water also appears, what is going on? I do the washing up whilst waiting water to boil for my instant (gotta get a fix after that water) and then return to the bow.Around four and returning to the cockpit, all are gathered trying to do a Swedish crossword. I have to admit defeat here though I was able to confirm "Rhodes" as one of the answers. Afternoon coffee and a swift Brandy and all is well with the world except we are making slow progress, down to 4-5 kts in a falling wind.Whiiiiir, it's that sound again and Pim starts winding in the line. But what this? A cheeky Seagull (sorry to twitchers - they all look the same to me) is following our catch with an eye to an easy dinner. We manage to get it to boat and then realize why he gave up the chase. How do you cook and old bin bag our "Poisson de Jour" I ask?An excellent Spag-Bol for dinner with plastic red. Then a discussion about the watch system. As the weather is so good we opt for one man, two hour watches. Uno hasn't been feeling to good all-day so he and Viola are "excused duty" , Lars starts 2200-midnight, Carl 0200 - 0200 The boys say they'll cover both their watches together 0200-0400-06 and I'm on from 0600.The wind has picked up to around 20kts and we're running down wind at between 7-9kts in a moderate half metre ocean swell. There something amiss below and its been driving me nuts all night; every now and then when we surf down a big wave, what sound like bilge pump alarm goes off, or could it be a water tank air breather whistling! A question for Lars in the morning.

11112011 Thursday Day 24On watch, were ticking along nicely at about 8kts the wind is a bit variable and were running about 10degrees off course in a moderate sea. Through the watch I slowly bring her back on course as the wind settles more favourably. A few more chapters of "Not all plain Sailing" by David Sinnett-Jones a farmer from Aberaeron, who built a boat and sailed mainly single-handed around the world, some Blogging, then Lars appears, my watch is over and we have a coffee

Viola and then Carl arrive; the aroma of freshly made coffee has a magical effect!By now we've been 44 hours and averaged 5.5kts covering 240nm, 619 to go

Position 24.55'467 North 018.03'.045 West Speed 9+ kts 73 hours to Sao Vicente island the most north westerly of the group though if we get delay may have alter course to the east to make landfall at Illa de Boa Vista.To be continued ...