To Punta Arenas

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Fri 9 Mar 2012 20:49
Pos 53:10.14S 70:54.03W  Punta Arenas
 
I hamn! Om man nu kan säga det. Punta Arenas är huvudort i Magallanes sund, har ca 100 000 invånare, 10 lotsbåtar, 2 bogserbåtar, åtminstone 1 militärbåt, men har bara en ganska kort pir. Den ligger helt oskyddad och skall härbärgera all sjöfart inklusive nöjesbåtar. En lotsbåt låter oss ligga långsides, men det är ändå sämsta natthamn hittills. Vi erbjuds att duscha ombord på lotsbåten och humöret stiger igen. Genomgående noterar vi att alla är vänliga. Och det är ju vår sista dag, så vemodet kommer obevekligt över mig. Alla mäktiga naturintryck känns.
 
Men iland finns höga hus, mobilkontakt, trafik, affärer, restauranger, trottoarer och allt det som hör det normala livet till. Promenaden leder oss till en kyrkogård som är ett turistmål och helt fantastisk. Noterar också att Magallanes är viktig för staden. Vi möter även skolbarn, välklädda i skoluniformer och inte alls lika stressade som hemma. Till lunch beställer vi hamburgare, och får både soppa till förrätt och en kaka med god sås till efterrätt. Vårt flyg går 5:20 på morgonen, så det är en liten utmaning att organisera transport. Vi får hoppas det löser sig.
 
Och så får jag tacka för mig för den här gången, tacka Lars och Tonton för trevlig samvaro/Uno
 
 
8/3
We leave Bahia Mansa in no wind going North along the coast. When the wind starts to pick up it is off course straight on the nose. After a few hours the wind turnes more on the West and we can sail the last bit.
Arriving in Punta Arenas we tie up on the outside of 3 Pilot boats that service the big ships passing through the Straits of Magellan.
A walk around the center and dinner at a restaurant finishes off the day.
 
9/3
Uno and Viola is off to see the sights, while the rest of the crew sorts out the boat.
In the afternoon there developes a nasty chop i the water. The wind have turned east and that is not good around here. Punta Arenas is known for its bad harbour in winds from east.
By 17.00 we are out at anchor to get it a bit more comfertable. We have to stick around as Uno and Viola is catching their flight home at 05.00 in the morning.
Predictions is for hard easterlies over the weekend so we will have to seek shelter elsewere.
 
Uno and Viola wishes to thank everybody that has been reading about their adventures during the past 3 weeks.
 
Lars