Port Lockroy & Party

Dawnbreaker
Lars Alfredson
Mon 9 Jan 2012 02:04
Pos 64:46.5S 64:03.3W Palmer Station

First comes Urbans Swedish Blog followed by Bobs.Idag ser vi till att komma upp i tid. Vi vill göra besöka stationen innan kryssningsfartygen kommer. Två ska angöra idag. Fyra flickor är ansvariga för att allt fungerar. När vi stiger iland möts vi av en av flickorna. Hon förklarar hur vi får gå på ön för att inte störa Pingvinerna. Pingviner med små ungar finns någon meter på vår väg upp till museet. Delar av vägen tvättas med vatten och borste för att hålla borta Pingvin bajs. Turisterna från kryssnings fartygen ska inte halka.

Intressant var att läsa och se bilder på hur forskarna jobbade och levde på ett ställe som var så isolerat från omvärlden. Stationen är även nu ett postkontor. Vykort och frimärke kan köpas. Brittisk röd postlåda. På kvällen stämplas det med en speciell stämpel.

På vägen tillbaka går vi iland på ett nytt ställe. Mycket lång upp på bergen finns det pingviner. Tydligt är att en av de populäraste ställena är på toppen av ett berg. Finns det en liten kulle på berget så finns det en pingvin. Vissa har gått långa sträckor för att få bästa utsikten.Det blev sovmorgon idag det är ju söndag. Vädret är kallt, mulet med snö i luften. Dagens mål är Palmer station. Motvind gör att motorn får jobba. Genom molnen kan vi se höga snöklädda toppar. På avstånd ser vi att det mörknar. Hemma hade vi sagt att en regnby är på väg. Nu börjar det snö. Åter igen är båten vit. När vi ankrar upp i Palmer station blir himlen blå. Promenad upp på en glaciär. Lång upp glaciären står en ensam pingvin. Det måste tagit den flera dagar att ta sig dit.

I viken där vi nu ligger fylls nu med glaciäris. Isen komme att knacka på skrovet inatt.Urban

07012012 Port Lockroy & PartyIt's a crispy morning with heavy snow laden skies threatening when we make contact with the British base and request permission to land. Due to a misunderstanding the first party are dropped off on the protected area but fortunately we are still welcomed.The island and its buildings are a living museum and are manned or should I say womanned by four very nice girls and solitary man, the carpenter who is responsible for several bases in the area.One of the original buildings is the museum as well as the souvenir shop and Post Office and in fact is where our Falkland Island "Antarctic" cards were sent for franking. One of the girls is from the Story Arms and they did their training in Brecon and Usk!They are very busy and when not serving passengers off the tour ships, three due in today, they are busy cleaning the area around the hut of penguin pooooo, to try and keep the building clean there's plenty of it as the birds are nesting everywhere totally unperturbed but the human traffic in amongst them.Having done our tour its starts snowing heavily and the yacht disappears in the storm though we managed to find our way back OK. Next we have to wash all the penguin poo off our shoes and waterproofs before we go belowA little later and we have visitors from "Spirit of Sydney" they've dropped their Mountaineers ashore a few days ago and have to wait another week until their return. We invite them for lunch and get some very useful information regarding places to visit and as they have a permanent satellite link, details of the ice fields and conditions ahead of us.Consequently we abandon the idea of visiting the Ukraine station as it can only be reached by a one mile trek across the sea ice and one of the other channel we'd hoped to travel is blocked by ice and station their has been inaccessible for the last eight months.Darrel and Kath are invited to join us for dinner in the evening and she promises to bring the desert. A Christmas pudding and custard as well as a cake.After dinner we are joined by the French skipper of "Shag 2"and his two lady crew members who we had rescued during the day when their outboard motor had failed. By now the party was in full swing and judging by the empties a very good time was had by all.Bob the Blog