Koster - Sandefjord - Skjelsvik

Nano's blog.
Nigel Anderson
Tue 7 Aug 2007 18:25
Date: 07-08-07     Time: 18:00 UTC      Position: 59:05.79N  009:41.74E   Name: Skjelsvik 

Click here for English version;

Det var en deilig sommerkveld i vår bukt på Koster i går. Vannet holdte 20C - 7 grader kaldere enn vi er vant til fra Karibia, men jeg tok en veldig kjapp dukkert. Det holdte med å stupe uti, snu, og komme opp på båten igjen. Det var ikke et vindpust og vi nøt en deilig middag av entrecôte med en bedre flaske rødvin.
 
Etter en tidlig start på dagen, kl. 7, bar turen rundt Koster og ute på åpen hav. Igjen var det ikke tegn til bris og havet var flatt som på de nederlandske kanalene. Etter litt over en time var vi endelig tilbake i Norge! Det svenske gjesteflagget ble firet og vi seilte kloss inntil en av de gule bøyene som merker grensen. Bøyene bør vel være gule og blå, ikke bare gule vel? Istedenfor å seile direkte til Skjelsvik (nær Porsgrunn) stakk vi innom Sandefjord for å plukke opp vår venn Miles som jobber der. Han har vi seilt mye med da vi bodde i Porsgrunn men det er blitt litt lite de siste årene. Det ble ikke seiling på turen pga. mangel på vind, men det var nydelig vær å gå for motor og vi hadde en kjempefin ettermiddag. Se bilde #2. på vei gjennom de trange sundene vi kjenner så godt her traff vi på ikke mindre enn to kjente som også var ute for å nyte sommeren.
 
Nigel svømmer.
Nigel swimming
Nigel & Miles.

English version

It was a most idyllic summer evening in our anchorage off the island of Koster yesterday evening. The sea was 20C - seven degrees colder than we are used to from the Caribbean, but just above my minimum limit of 19, so I had a very brief swim - ie. dive in, turn round and get back on board as quickly as possible. There wasn't a breath of wind, it was warm and the sun doesn't set until late in the evening this far north. The delicious rib-eye steak and good bottle of red wine made it a most memorable last evening in a foreign country.
 
We made an early start today - seven - as we had a longish trip to do. Again there was no wind at all and the sea was as flat as the Dutch canals. We rounded Koster and headed out to sea where, after an hour or so, we crossed the border to Norway which is marked by a chain of yellow buoys - they should be yellow and blue to match the Swedish flag perhaps? Here we ceremoniously lowered the Swedish courtesy ensign marking our return home to Norway.
 
Instead of sailing directly to our destination - which is near where we own our house - we detoured to Sandefjord where we picked up Miles - a good friend of ours with whom we have sailed a lot when we lived in this part of the country. The journey continued onwards to Skjelsvik which is where Miles lives with his wife Ingrid and daughters Hannah and Lilly Fiona.
 
We motored all the way from Sandefjord to Skjelsvik as there wes no wind, but we had a super afternoon anyway. We motored through the narrow sounds in the fjords we know so well and even met a couple of people we know.