Le Marin - Bourg d'Arlet, Martinique

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 21 Feb 2007 19:37
Date: 21-02-07     Time: 21:00 UTC      Position: 14:29.27N  061:04.88W   Name: Petite Anse Bourg d'Arlet, Martinique 

Click here for English version;

Jeg lovet å skrive mer om Diamond Rock for noen dager siden - men vi seilte ikke forbi dagen etter, så først nå skal jeg fortelle om denne steile øya som ligger like utenfor kysten til Martinique og med utsikt til både Forte de France og Le Marin. Under de anglo-franske krigene i det attende århundre klarte britene å få 20 mann og fire kanoner i land på den utrolig bratte øya (se dagens bilde) i 1804. Det virker utrolig når man ser øya, men kanonen ble halt opp til øyas høyeste punkt. I sytten måneder holdte troppen stand på øya og med sine kanoner kunne skyte fritt på franske båter på vei inn eller ut av Fort de France. Som en slags belønning ble øya omgjort til et skip - rent formelt sett, med navn  HMS Diamond Rock (His Majesty's Ship). Franskmennene klarte kun å få kontroll over øya igjen etter at et skip med flere fat rom ombord forliste der, soldatene drakk seg kanon-full og kapitulerte uten at et eneste skudd ble avfyrt. Denne historie finns ikke i engelske historie bøker, men påstås lokalt å være en sann fortelling. Som jeg har nevnt før - en søk på www.google.com etter "Great French Military Victories" vil kanskje spre mer lys om dette.
 
Vi stod opp tidlig (for oss iallfall - halv åtte!) for å fylle vann før vi forlot Le Marin. Vann her er billig i forhold til andre plasser i Karibia - ti euro for 1000 liter. Vi skulle også oppsøke en norsk båt "Villvind" som vi skulle levere en DVD til - de lå for anker utenfor Ste. Anne. Deretter kunne vi sette baugen i retning av Diamond Rock og med vinden bakfra fikk vi en fin og avslappet seilas under genoa inn til sundet mellom Diamond Rock og Martinique før vi endret kurs mer nordlig langs Martiniques vestkyst - som er frodig og kupert. Det fristet med en pause for lunsj så vi tittet på kartet og i havneguiden og fant dette stedet - Petite Anse d'Arlet. Etter en fin lunsj av fransk pâte og ost og en avkjølende dukkert i det utrolig klare vannet, fant i ut at vi kunne like godt bli her i natt. Det er litt rulling fra dønningene, men ikke så ille. Stranda er lang og hvit med kokospalmer og den lille landsbyen ser koselig ut. Vi skal inn på land og spise pizza i kveld sammen med "Irie" som tilfeldigvis også hadde oppdaget denne bukta i går, og har valgt å bli her. Først blir det sundowners med dem ombord i Nano.
 
Diamond rock. 176m high.

English version

I promised to write more about Diamond Rock a few days ago, but as we didn't sail past the day after, there was no more information forthcoming. Today however we have finally sailed past this steep and impressive little island. It stands near the shore of Martinique and has a commanding view over the entrance to Fort de France and the Le Marin basin. In 1804, during the Anglo-French wars, twenty seamen were put ashore with four cannons. The cannons were hauled up the near vertical sides of the island and installed on the summit. Here they could take pot shots at French vessels entering or leaving the ports. The admiralty were so pleased with the efforts that the rock was made a ship of the navy - HMS Diamond Rock. The troop held stand for seventeen months, causing some embarrassment to the French, before they were finally captured after a ship carrying barrels of rum was shipwrecked on the shores of Diamond Rock. The seamen got drunk, and surrendered without a shot being fired when French troops landed. It seems that this fact is not mentioned in English history books, but is in fact true. For more background information - go to www.google.com and search for "Great French Military Victories".
 
We made an early start this morning (getting up at seven thirty is early for us!), stopping in Le Marin to fill our water tanks. Water on Martinique is much cheaper than on the other islands - ten euros for one thousand litres. We had to make a detour down to Ste. Anne too in order to return a DVD to "Villvind". After all that was done we could roll out the genoa and relax in the sun for a pleasant sail with the wind behind us along the southern coast of Martinique, enjoying the hilly and fertile countryside as we sailed past. We sailed between the now famous Diamond rock and Martinique (see today's picture), turned north and started to think about stopping for a spot of lunch. We chose the bay of Petite Anse d'Arlet as it looked to be protected from the swell, had a lovely palm lined beach and a cozy little village with a church. Our lunch of French pâte and cheese went down well after a cooling dip in the crystal clear waters here. Who should we see anchored here but David and Jan on "Irie". We have anchored beside them and have arranged for sundowners on board Nano, then into the village for dinner. So our lunch spot has turned out to be our night anchorage - the beauty of having plenty of time - plans are there to be changed and adapted.