Espevær - Stolmen

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 24 Aug 2007 17:51
Date: 24-08-07     Time: 17:00 UTC      Position: 59:59.11N  005:05.22E   Name: Våge on Stolmen 

Click here for English version;

Nå er det bare én sjømil igjen før vi er nord for seksti grader nord! Vi har hatt sol så å si hele dagen og har til og med seilt en tredje-del av dagens tur på 33 sjømil gjennom øyene før kursen dreide inn mot vinden. Det har vært en del båter på vannet i dag - kanskje det fine været har fristet folk utpå for en lang helg. Her på øya Stolmen ligger vi i en havn på sørøst enden av øya. Her er det en kommunale brygge med plass til én båt, men det kan ligge flere andre plasser eller for anker. Vi har gått en tur på land, uten å kunne si at stedet er spesielt vakkert - i motsetning til Espevær der vi kom i fra i dag tidlig. Kysten er vakrere enn innlandet. Øya har nå veiforbindelse med fastlandet - kanskje det gjør stedet mindre sjarmerende? Alle menneskene vi treffer her på kysten er meget blide og gjestmilde. Dagens bilde viser der vi nå ligger.
 
Nano på Stolmen i kveldssola.
Nano on Stolmen in the evening sunshine.

English version

We are just a mile south of sixty degrees north now! We have had sunny weather all day after a slightly cloudy start and even managed to sail about a third of the day's run of 33 miles through the islands before our course had to change into the wind. There have even been a few other boats on the water today - perhaps the sunny weather has tempted them to take a long weekend and get the most of what is left of the summer. We chose a place we have not been to before for the night's harbour - the island of Stolmen with a small harbour at Våge on its south eastern corner. Here there is a communal quay with room for one boat - us! There is room to anchor or lie at other private quays too. We have had a walk ashore, but the place is not especially pretty, unlike Espevær where we came from this morning. The people along the coast that we meet are friendly towards visitors.  Today's picture of Nano on the little quay here on Stolmen.