St. Barths - Sint Maarten

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 1 Apr 2007 23:24
Date: 01-04-07     Time: 22:20 UTC      Position: 18:01.32N  063:02.88W   Name: Philipsburg, Sint Maarten 

Click here for English version;

I dag var det den siste av regattaene rundt øya, og vi så både starten og slutten. Planen var å klarere ut av landet og legge oss i en av naturhavnene på St. Barths, men begge disse to havnene er naturreservater og man kan kun bruke de utlagte fortøyningsbøyene (som er gratis). Det er lagt ut altfor få bøyer og vi fant ikke plass i noen av havnene. Andre båter lå for anker, men det går klart fram at ankring er forbudt i disse buktene. Dermed ble det slik at vå seilte de ti sjømil over til neste øy. Øya Sint Maarten/Saint Martin er verdens minste landmasse som er delt i to land. Sint Maarten er nederlandsk mens den nordlige delen av øya heter Saint Martin og er Fransk. Vi valgte Grand Bay som er ved Sint Maartens hovedstad Philipsburg. Her ligger vi godt beskyttet fra dønninger - i motsetning til på St. Barths som ble nokså urolig det siste døgnet. Vi får se litt omkring her i morgen. Dagens bilde viser båter som krysser mållinja  i "St. Barths Bucket.
 
Vakkert syn av store båter som krysser mållinja.
Beautiful sight of pretty boats crossing the finish line.
 

English version

Today was the last of four races in the "St. Barths Bucket". We watched both the start and finish - quite a spectacle. The plan was to clear out of St. Barths, which we did, then spend the night at one of two natural harbours on the island. Both are nature reserves where anchoring is forbidden, but there are laid mooring buoys which are free to use. Unfortunately there are only a handful of buoys and they were all taken, so we carried on over to Sint Maarten, a trip of ten miles or so. We are in Great Bay, which is at the capital of Philipsburg. The island is the world's smallest land mass which is divided between two countries. Sint Maarten in the south is Dutch, while the northern part of Saint Martin is French, administered from Gualdeloupe along with St. Barths. This is a big shallow bay with lots of room and we are very well protected and not influenced by the swell at all - unlike at St. Barths where it was very rolly the last day. Today's picture shows some big yachts going over the finish line.