Gigha - Isle of Whithorn

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 14 Jun 2006 22:26
 

Date: 14-06-06     Time: 21:20 UTC      Position: N54.41.73  W004.21.75   Name: Bay of Whithorn

Click here for English version;

Ikke alt for tidlig start - vi kom igang ti over åtte som var beregnet utifra tidevannet, og vi gikk for motor langs Mull of Kintyre med et par knops strøm med oss, men så å si vindstille.  Navnet minnet oss om den kjente sangen som Paul McCartney i Beatles skrev som het nettopp: "Mull of Kintyre". Da vi kom ned mot sørenden av Kintyre-halvøya, økte strømmen på og vi hadde perioder med over 10 knop fart over grunn - 6,5 fra motoren og 3,5 helt gratis fra tidevannsstrømmene. I følge mine beregninger vil vi også ha strømmen med oss etter rundingen - iallfall i noen timer, og dette stemte bra, selv om hjelpen var litt under 2 knop. Vi hadde håpet at vinden skulle tilta, men det ble ikke noe ut av den spådde seilevind fra nord-vest - bortsett fra at lufttemperaturen var atskilling kaldere enn de siste dagene med vind fra sør. Planen var å reise til Bangor, men siden dagen var så fin og farten god, fant vi ut at vi kunne like godt ha en lang dag idag, og komme til Isle of Whithorn på kysten av Dumfiesshire. Dette vil da spare en dag på reisen til Whitehaven.
 
Etterhver snudde strømmen mot oss, men til gjengjeld steg temperaturen og vi dusjet på dekk, og solte oss nakne, liggende på jolla som ligger på fordekket - herlig. Ettermiddagen ble både lang og varm,  og gårsdagens avis ble grundig fortært, Rønnaug er godt i gang med en ny bok, og Nigel har lest mye om teorien bak tidevann og tidevannstrømmer.
 
Nattens havn er ikke stort annet enn en liten bukt der mestparten blir tørrfall ved lavvann. Her er det sju meters forskjell mellom flo og fjære!. Vi sover uansett med ankervakt - GPS'en gir oss alarm dersom båten beveger seg utenfor en forhåndsdefinert sirkel rundt ankeret. Vi er aldri helt fortrolig med å ligge for ankeret hvis vi ikke har sett at ankeret sitter godt i sand - og her var det tang og tare og vi måtte forsøke tre ganger for å fa ankeret til å sitte.
 
Mull of Kintyre from the sea
Mull of Kintyre
Sunny afternnon reading
Rønnaug in the sun.
A civilized start this moring, slippong the mooring at ten past eight. This suited the tides very well, ensuring a passage southwards along the stunningly beautiful Mull of Kintyre on the ebb - giving us 1-2 knots of free help from the current. The name reminded us of the well known song that Paul McCartney (Beatles) wrote with the same title; "Mull of Kintyre". Rounding the end of the Mull, we were doing over 10 knots on the GPS - 6.5 from the motor and the other 3.5+ free from the current. Acording to my calculations, this would continue to be with us the next few hours - and we were sitting happily at 9 knots plus for quite a while after leaving the end of the Mull. The promised wind from the north west failed to materialize in a strength that made sailing possible, so the motor had a long day. The little wind that was there from the north west was cold - a bit of a shock after the warm southerlies of the last few days. Seeing our good progress as we approached the south end of the Mull, we decided to cut out Bangor, and head directly for the Isle of Whithorn om the Dumfriesshire coast - a long run, but cutting out the dog-leg of going to Bangor, and saving a whole day of the journey to Whitehaven.
 
After a while the current turned against us, but the temperature rose and we showered on deck, and let ourselves dry in the sun lying on the upturned dinghy on the foredeck. Things couldn't really get much better (unless we could get tides that only went in our favour!). The afternoon was long and warm, so yesterdays newspaper got thoroughly read, Rønnaug made inroads into a new book, while Nigel read the chapter about tides and currents in "The Yachtsmans Handbook".
 
It was a long day - we arrived at ten, and spent some time trying to find a good place to anchor. Our anchorage for the night is little more than a small bay, much of which dries at low tide, but is is sheltered enough for the quiet conditions we have today. We will sleep with the anchor watch on - the GPS sounds an alarm if we mover outside a predefined circle. We had to have three goes at getting the anker to dig in - I hope it is in place now! We never sleep that well at anchor unless we have seen the anchor dig into deep sand!