Along the Frisian Island Chain

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 22 Jul 2007 16:43
Date: 22-07-07     Time: 16:00 UTC      Position: 53:33.27N  005:50.02E   Name: Off the Fresien Islands 

Click here for English version;

Jeg våknet til pøsregn - antagelig en time før mobilen skulle kime for å vekke oss til første broåpning. En dag på havet i regnværet fristet ikke og tanken om å holde dyna og være i Harlingen var fristende. Heldigvis sluttet det å regne innen kvart over sju da vi skulle stå opp, så det var da litt lettere å løsne fortøyningene og komme oss ut av den indre havnen. 6-7 andre båter hadde samme gjøremål - som var å gjøre det beste av den utgående tidevannsstrømmen til tross for at vi burde ha kommet i gang et par timer tidligere hadde det ikke vært for at broåpneren skulle ha søndagssøvnen sin. Med helt vindstille forhold, kalde dieselmotorer, og litt venting for broen, etterlot vi oss en tynn grå eim ev eksos flytende i de nederste luftlagene i havnen.
 
Leden er nokså kronglet på vei ut fra Harlington mellom øyene Vieland og Terscheling, men godt merket. To timer med 3 herlige knop av medstrøm før det hele snur og vi får strømmen imot den siste timen - som blir lang. Endelig ute på havet får vi strømmen med oss igjen, og bortsett fra et par kraftige byger er dagen både varm og solfylt slik at vi kan dusje på dekk og virkelig nyte turen forbi disse vakre øyene. Her burde vi ha avsatt litt mer tid til å vandre på de fresiske øyene - en lang kjede av lave øyer som strekker seg over 100 sjømil langs kysten. Stendene er fine og det ser ut til å være koselige bebyggelser og mange stier for fotturer eller sykkling der. Dessverre er det få av øyene som har havner som er dype nok for oss, og seiling på innsiden er også forebeholdt båter som ikke stikker så dypt - og har tid til å vente på høyvann.
 
Så nå blir det nattseilas på oss, med ankomst Cuxhaven eller Brunsbüttel utpå dagen i morgen. Det er iallfall flotte forhold for det med en lett bris aktenfra. Dagens bilde - liten hollandsk landsby.
 

English version

I was awakened, about an hour before the mobile was supposed to wake us, to the sound of very heavy rain. The thought of a day at sea in pouring rain didn't do much for me and it was tempting to stay under the covers and have a lazy day in harbour. Fortunately the rain had stopped and some blue sky appeared at the appointed waking time of seven fifteen, so it wasn't so tough getting up and undoing the mooring ropes in preparation for making the most out of what was left of the favourable tide. 6-7 other boats clearly had the same idea, no doubt also concerned that we should have got away earlier if it hadn't been for the bridge operator's need for a bit of extra kip on a Sunday morning. There was not a breath of wind in the inner harbour and our cold diesel motors running slowly as we milled around waiting for the bridge to be opened left a thin haze of grey fumes hanging over the harbour in the lowest layers of air.
 
The lead from Harlingen is a bit tortuous but well marked and we motored the first two hours with three knots of current with us. This soon turned against us and we slogged out between the islands of Vieland and Terschelling, sailing as the breeze buildt. The Fresian Islands seem very idyllic - not as low and flat as the mainland, with lovely sandy beaches in front of green fields with some charming villages. We really should have spent some time here, but few of the islands have deep water harbours, and almost none of them can be sailed round the "back side" as the whole area dries to sand flats at low tide. The island chain stretches over a hundred miles along the Dutch and German coasts.
 
So now we have a night sail in front of us, arriving Cuxhaven or Brunsbüttel tomorrow afternoon. At the moment there is perfect weather for being at sea - a light breeze from behind and no waves at all. Today's picture - a little dutch village.