Last day on Madeira

Nano's blog.
Nigel Anderson
Thu 19 Oct 2006 17:16
Date: 18-10-06     Time: 17:00 UTC      Position: 32:44.49N  016:42.72W   Name: Madeira - near Canical 

Click here for English version;

I dag har vært en dag som har gått til forberedelser til den 270 sjømil lange turen til øya Grasiosa på nordspissen av Lanzarote. Flere andre båter reise i dag, og værmeldingen ser bra ut på en god stund fremover - med unntak av at vi kan mangler vind fullstendig det siste døgnet av turen. Vi får se - ingen vind er iallfall bedre enn mye vind rett imot. Vi sjekket de siste værmeldingene på formiddagen mens vi ventet for audiens hos havnesjefen for å gjøre opp vår regning for de ti dagene vi har vært her. Denne havne er ganske rimelig - iallfall siden vi får 35% avslag fordi vi deltar i ARC-rallyet, samt at jeg fikk rundet båtens lengde ned til 12m, slik at vi kom i en litt lavere prisklasse. Disse ti dagene kom da på 160 euro. Motoren har fått en god sjekk samt at jeg skiftet dieselfilteret - en litt sølete jobb. Vi hørte om en annen båt som fikk motorstopp muligens pga manglende kjølevann, så jeg har dykket under båten for å skrape eventuelle grums og ru ifra sjøvannsinntaket til motoren. Båten er nå nyvasket innvendig, alt er stuet bort. Så nå er vi reiseklar og mangler bare brød og diesel som vi skal få i morgen tidlig.
 
Utover å ha vært en fin og varm dag er det lite å fortelle, så jeg avslutter med et bilde fra et par dager siden..
 
 
Traditional Madeiran house with thatched roof and no walls to speak of.
Tradisjonelt hus med halmtak og knapt vegger å snakke om.

English version

Today has been a day of preparation for the 270 mile long crossing to the island of Grasiosa on the northern tip of Lanzarote. Several other boats have left today and the weather forecasts look good for several days now - with the possible exception of that we may have no wind at all the last day of the crossing. We will see - no wind is anyway better than too much wind right on the nose! We checked the latest forecasts while waiting for an audience with the harbour master (or harbour mistress perhaps is the correct term?) just to confirm that tomorrow morning is the right time to leave. The ten days we have been here came to the very reasonable sum of 160 euro - we get a 35% discount for being on the ARC, plus the boat length got rounded down to 12m which also put us in a slightly cheaper price class. The motor has been given a good check over, including changing the diesel filter - a rather mucky job. We heard of another boat with overheated engine, so I have dived under the boat and given the sea water intake a good scrape out to remove any barnacles or other gunge that may have settled there. The inside of the boat has had a good clean, everything is stowed in its correct place and all that remains it to fill the diesel tanks and buy fresh bread in the morning.
 
Apart from having been a fine and warm day there is not much to tell, so I'll close with a picture from a couple of days ago.