Dunkerque - IJmuiden (still at sea)

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sat 14 Jul 2007 18:57
Date: 14-07-07     Time: 18:00 UTC      Position: 51:59.38N  003:48.63E   Name: At Sea 

Click here for English version;

Vi lå utenpå en flott svensk båt i Dunkerque - og vi tok kaffe og (medbrakt) whisky ombord. Båten var en nesten-ny Contrast 45 - vi kjenner både lillesøsteren "Irie", en 42-fot variant, og nye "Vindrek" som er 48-foteren fra samme verft. Skipperen hadde tydeligvis planer om å følge i vårt kjølvann til Karibia om noen år og det ble mye prat om våre erfaringer. De skulle dra tidlig - så vi måtte også stå opp klokka seks, og var på vei allerede ved halv-sju.Vi bestemte oss for å ta turen til IJmuiden uten pause - 120 sjømil og da ca. 20 timer. Brorparten av turen er nå unnagjort og vi regner med ankomst ved daggry - vi vil sette på bremsene de siste timene for å sikre litt lys ved ankomst. Deretter går turen opp kanalen til Amsterdam.
 
Landskapet fra Dunkerque er paddeflatt med en del industri som lukter ganske vondt - det var ulempen med å ha vinden i ryggen i dag - vi luktet fabrikkene flere mil ut fra havnen. Ellers er det milevis med fine strender, med tilhørende hotellandsbyer langs kysten. Etterhvert mistet vi landet under horisonten siden turen tok oss ut på havet for å unngå grunne områder. Vi har hatt en fin vind aktenfra i hele dag og har seil med kun forseil - delvis innrullet for det meste. Middagen var svenske kjøttboller kjøpt fra IKEA på Lanzarote - og fraktet over Atlanteren to ganger og rundt hele Karibia! Det hadde vært ille å ta dem helt tilbake til Sverige igjen! I skrivende stund seiler vi gjennom ankringsplassen til båter som venter på å komme inn i Rotterdam, været er fint og vi nyter kveldssola. Dagens bilde: Stranden ved Dunkerque der mange soldater mistet livet, men lang flere ble reddet.
 
Stranden ved Dunkerque
The Dunkerque beach.

English version

We lay outside a Swedish Contrast 45 last night - the big sister of "Irie". We were invited on board for coffee and whisky (which we supplied ourselves) where the subject of conversation was largely about sailing to, and in, the Caribbean. The skipper is clearly planning a similar trip himself in a few years. As they wanted to catch the tide to Dover, we also got up at six and got under way up the coast - against the current initially. We decided to head up to IJmuiden without a stop - a trip of about 120 miles. This means that we get to Amsterdam in the middle of the day tomorrow and can meet up with "Dream Catcher" and "Seven" before they leave. Most of the trip is now behind us as I write - we are outside Rotterdam sailing through the anchorage for large ships waiting to get into port. We aim to get to IJmuiden just as it is getting light where we will anchor for a sleep before entering the canal to Amsterdam. At current speeds we will need to put the brakes on for the last hours to time our arrival with the light.
 
The land from Dunkerque and up the coast is flat, with a lot of smelly industry near the town - which the following wind kept with us for several miles. There are long sandy beaches stretching for miles - interrupted by towns of hotels every now and then. To avoid many shallow areas, our course took us away from the shore and we eventually lost sight of land. We have had a fine following wind all day - and have only needed the headsail for propulsion - most of the time partly rolled in. Dinner was Swedish meatballs bought from IKEA on Lanzarote and transported twice over the Atlantic. We felt that we had to eat them before they got home to Sweden. We have had fine mild weather with some sun. Picture: the beach at Dunkerque where many troops lost their lives, but many more were saved.