Philipsburg - Anguilla

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 16 Apr 2007 23:03
Date: 16-04-07     Time: 22:00 UTC      Position: 18:12:02N  063:05.55:mm.mmW   Name: Road Bay, Anguilla 

Click here for English version;

Dette med å få tak i gassflasker viser seg å være vanskelig her. Snart kommer mange båter til St. Martin og vil ha gass - veldig mange drar over Atlanteren derifra. Bobby's Marina med tilhørende butikk hadde en ordning med gass før, men har sluttet med det. Vi ringte til den ene butikken på den franske siden som vi var innom før, og de forklarte at de skal få flasker inn på lørdag. Da skal iallfall vi være tilstede for å sikre oss to flasker. Det er så dumt at det ikke finns noen internasjonale standardflasker. Vi dro fra Norge med norske flasker - med disse er ubrukelig i utlandet. Vi skaffet oss tre flasker av type Camping Gaz som inneholder litt under 3kg og er lett å få byttet i hele Europa (bortsett fra Skandinavia). Disse fikk vi fylt fra et litt skummelt anlegg på St. Lucia, men ellers har vi ikke sett dem.
 
Vi fikk sjekket ut av Sint Maarten på formiddagen før vi spiste lunsj ute og handlet mat til noen dager. Deretter bar turen langs kysten av Sint Maarten og over det seks-mil brede stredet mellom St. Martin og Anguilla. Anguilla er en lang smal og flat øy - som forklarer navnet sitt som betyr "ål" på spansk. Hit kom vi i solnedgangen og har ankret opp i Road Bay som er hovedhavnen på denne lille øya. Dagens bilde: Nano ankret ved Philipsburg i går.
 
Sola har gått ned bak fjellene  og Nano ligger og venter på at vi skal bli ferdig med våre "sundowners" på Chesterfield's.
The sun has gone down behind the mountains and Nano awaits our return from Sundowners at Chesterfield's.

English version

This business with getting hold of Camping Gaz bottles is proving to be a difficult matter. We had our fears confirmed at the chandlers today that they do not do gas bottles any more, and recommended Home 'n Tools in Marigot - where we have previously failed to get any. We gave them a call and they said that they should get some in on Saturday - so we are going to be there to ensure that we get ours! There are going to be a lot of boats looking for gas soon as the exodus across the Atlantic begins. It really is amazing that there isn't more standardization in the world of gas. Our Norwegian bottles are useless outside Norway - we even left the big one at Nigel's parents. The Camping Gaz system is readily available in all of Europe, but not Scandinavia. We had no problem getting our Camping Gaz bottles filled at a rather dubious place in St. Lucia, but since then we have not seen any sign of them.
 
We checked out of Sint Maarten this morning, hade lunch out and bought provisions for a few days. We left our anchorage at two, and headed round the south west end of Sint Maarten, then turned northwards towards the long, low and narrow island of Anguilla - which means eel in Spanish. This is another country, ex British again. We arrived at the main town and anchorage at Road Bay just about at sunset. Today's picture is of Nano at anchor in Philipsburg yesterday evening.