Muxia - Finisterre

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sat 26 Aug 2006 16:42
Date: 26-08-06     Time: 16:00 UTC      Position: 42:54.60N  009:15.55W   Name: Finisterre 

Click here for English version;

Cap Finisterre har lignende omdømme som Stadlandet eller Lindesnes - værhardt, store bølger, og ikke mange havner å flykte til hvis det blåser opp uten varsel. Hele kyststrekningen her heter Cote del Morte - dødens kyst - og ikke helt uten grunn. I vinterstormene vil denne delen av kysten være en mareritt for mindre båter. Men for vår del, stod vi opp til en fin værmelding - nordvest laber til frisk bris. Men, brisen så vi aldri noe av før vi rundet odden bak Cap Finisterre - da fikk vi en flott halvtime for seil opp mot ankerplassen vår - igjen vind vil man helst ikke ha når man skal ligger for anker! Helt vindstille først, og bare litt bevegelse mot slutten av turen, så en flott halvtime til slutt. Den beryktede swell'en var også overkommelig idag, rundt to meter. I påvente av brisen tok vi turen inn på land for å handle fersk brød, og dro fra Muxia halv ett. Heldigvis hadde vi ikke tåke idag, ellers hadde vi valgt å bli på nordsiden av Finisterre.
 
Motorturen rund viste oss en bratt kyst, med mange fyrtårn for å hjelpe fiskerne i gamle dager før GPS og radar. Vi sakket av farten litt for å fiske fersk makrell til middag - 3 stykk på en halvtime. Vi så også ryggfinnen til en liten (1-2m) hai noen båtlengder fra oss. De fleste har hørt Finisterre gjennom værmeldingen til havs, og både Spania og Frankrike har et sted som heter Finisterre (finis = slutt, terre = jord; der jorden tar slutt!). Det er den spanske Finisterre som man hører i værmeldingen til havs. Selve bygda her heter Fisterre på lokalspråket, men på kartene står det Finisterre.
 
Det var ikke så lett å få ankeret til å sitte godt idag, så vi vil ikke forlate båten før vinden løyer. Dagens bilder: Noen kaller båten sin etter kona eller kjæresten, men Spanjolene er nokså religiøse og har mange båtnavn med bibelsk forbindelse. Også Cape Finisterre.
 
 
 
 

English version

Cape Finisterre has a bad reputation for strong winds, big seas, and great danger to seafarers. The entire coastal area here is called Cote del Morte - the coast of death, and not without reason. There are no harbours to seek refuge between Muxia and Finisterre - about 20 miles, which for small fishing boats in days of old was a long way if a gale suddenly starts blowing. This is no place to be rounding when the autumn and winter storms set in. We however woke to blue skies, and a weather forecast of north easterlies 3-5 (Beaufort), which sounded perfect for rounding. Yesterday's fog had also disappeared, but we saw little sign of the breeze where we were anchored. We waited for the breeze by going ashore for fresh bread, but by twelve thirty there was still nothing, so we up-anchored anyway and started motoring round. It is after all better to round Finisterre in too little wind than too much. We managed half an hour sailing at 3-4 knots, but otherwise the trusty motor had to do the hard work until we rounded the Cape, then we suddenly had a great breeze to sail against the last half hour into Finisterre harbour. Typically enough one doesn't want a good breeze when anchoring, but it normally dies down later in the evening..
 
The trip round showed us a steep and inhospitable coastline, with a few beaches, but no places to seek refuge from the wind or swell. We slowed speed a little to fish for mackerel - three were on board in half an hour, so that is dinner assured for this evening. We saw the back of a little shark too, one or two meters long at the most. I suppose most people have heard of Finisterre from the shipping forecast on the radio. Both Spain and France have a Finisterre (Finis = end, Terre = earth; end of the earth), the French one being on the west tip of Brittany. It is the Spanish one which gives its name to the sea area around it. Again the local language has a different spelling, calling the place Fisterre.
 
We struggled a bit getting the anchor to sit well here, so we will not go ashore until the wind has died down. Today's pictures: Some people name their boats after wifes or girlfriends, but the Spaniards often choose religious names. Also Cape Finisterre.