Bermuda - Azores. Day 8

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 28 May 2007 16:02
Date: 28-05-07   Time: 15:00 UTC   Position: 32:06.55N 045:21.06W 

Distance last 24h:  113    Distance from Bermuda: 980      Distance to Flores: 816
Wind speed & direction: SE 4-5 kn        Current COG, SOG: 90, 5.4   Waves: <1m    Barometer: 1030

Click here for English version;

Vi hadde en liten "vedlikeholdsstans" midt på dagen i går, dette ga Anna og Seven anledning til å innhente oss siden vi hadde seilt fra dem i løpet av natta. Seven kom kloss inn til oss først og forklart krisen som hadde oppstått ombord. Det viste seg at de var tom for hvitløk. Heldigvis hadde vi noen fedd til overs og det ble dermed gjort klart for å få disse over til Seven - alltid en nervepirrende handling når båtene ruller i dønningene. Så kom Anna med fersk bakt sjokoladekake til oss - og enda en nervepirrende passering under seil på kloss hold for å overføre varene! Halvparten av kaka ble fortært til lunsj - nydelig.
 
Vindene har vært litt i letteste laget. Vi seilte gjennom ettermiddagen, men slet med å opprettholde stort mer enn 5 knop og Anna, som ikke seiler bra i lett vind, måtte ty til motoren i perioder. Vi fikk se en hval, ikke spesielt nær heldigvis, som kostet av gårde på kryssende kurs og blåste med jevne mellomrom. Alle båtene hadde fiskesnorene ute - inspirert kanskje av tunfisken vi fikk i går og alle synes smakte fortreffelig. Vi fikk en liten fisk, av ukjent art men den ligner litt på tunfisk uten å være en. Nok mat til oss to og nå filetert og frosset ned for senere bruk - entrecôten var allerede tatt ut til tining og viste seg å være en nydelig søndagsmiddag, selv om en god flaske Merlot hadde gjort den enda bedre.
 
Værguruen Herb advarte båter i området mot å gå nord pga. en mulig utvikling av et lavtrykk noen grader nord for oss. Dette så vi også i meldingen vi lastet ned med telefonen. En rask diskusjon på VHF'en og vi endre kurs fra 062 grader til rett øst - 090 grader. Dette setter for spiss vinkel på vinden for å kunne seile, så Anna og Seven går for Maskin mens vi fortsetter å seile så skarpt vi kan for så å innhente dem med maskin senere. Dette viste seg å være smart for oss som seiler bra i lett vind. Vi seilte en kurs på ca. 075 grader i 5-6 knops fart i fire timer før vi da gikk for maskin tilbake til Anna og Seven - en tur på fire timer det og. Mens de hadde da gått for maskin i 5,5 knop i 8 timer hadde vi kun brukt maskin i 4 timer, dog med 6,2 knops fart. Sammenlignet med å ha gått for maskin med de andre sparte jeg ca 10 liter diesel, samt hadde kun fire timer med støyende motordrift. Denne taktikken gjentok seg på morningen da vinden endelig klarte å komme opp i åtte knops styrke og jeg kunne seile i 5 knop men 20 grader ut av kurs. Etterhvert kom det nok vind til at alle båtene kunne seile litt - men det varte ikke lenge.
 
Da vi gikk for motor tilbake til de andre båtene fikk jeg øye på et svakt ekko på radaren, raskt så at det ikke gjorde fart gjennom vannet, og endret kurs for å se hva det var - det kunne tross alt være en forlatt båt eller redningsflåte med overlevende. Det var ikke mer spennende enn et fiskeredskap med radarreflektor, men den hadde en lang kveil med tau hengende etter seg - hjem til masse småkryp. I lyset av en kraftig lyskaster så jeg at det var en mengde store fisker som kretset rundt dette matfatet. Jeg skulle kanskje ha prøvd fiskelykken, men tanken på å få tauet i propellen gjorde at jeg bare kom meg forsiktig vekk og advarte de andre båtene om faren.
 
Vi fikk kontakt med en dansk båt - "Pinocchio" i dag på VHF'en. De ligger ca 10 mil fra oss.
 
 

English version

After our little maintenance stop at lunch time yesterday, the other boats caught up with us after we had sailed from them through the night. Seven arrived first and explained that they had run out of garlic. We had a few cloves to spare and quickly arranged another of the rather precatious transfers of things from one boat to another under sail. That done, Anna came sailing past just as we were rolling out our sails - they had baked a chocolate cake today and kindly gave us half. Yet another hairy movement og goods from boat to boat in the rolling ocean swells. Delicious cake, well worth the effort.
 
We have not been blessed by the "right sort of wind" the last 24 hours. The afternoon was slow progress - especially for Anna who likes more wind than Seven and Nano. The winds were too light. We saw a whale at a safe distance - crossing our course and blowing as it made its way south. We caught another fish, I don't know what sort it was - resembling a tuna, but not a tuna. It was only a small one - just enough for the two of us. As a nice ribeye steak was already defrosting, the fish got frozen down for later use. The steak made a lovely Sunday dinner - though a nice bottle of Merlot would have complemented it well.
 
We saw on the long term forecast this morning that a new low pressure system was possibly developing and heading our way, Herb confirmed this later in the day and recommended boats in this area to head due east so as to keep well south of the low when it moves through. So we changed course from 062 to 090 degrees - again heading badly in the wrong direction. Sailing 090 degrees meant that the wind was too sharp on the nose to be able to sail or even motor-sail. As we sail well in light winds we decided to sail as sharply to the wind as we could while the others motored due east. We could make about 075 degrees at 5-6 knots while they planned to motor at 5.5 knots. The result of this gambit was that we sailed nicely for four hours, then motored on a more southerly course to meet up with the others again - which also took four hours though I had to maintain 6.2 knots for these hours. So instead of eight hours motoring at 5.5 knots we got away with four hours at 6.2 knots for a saving of about ten litres of diesel and four hours of pleasant peaceful sailing. In the morning a little breeze turned up - again wrong direction to be able to sail due east, but we sailed on it for a couple of hours then motored back to the other boats.
 
In the black of night after the moon had gone down we were motoring close to the other boats when a signal appeared on the radar. Clearly not moving, I changed course to have a closer look - it could have been an abandoned boat or a liferaft with survivors. It turned out to be nothing more than a marker buoy for fishing gear - clearly lost overboard. There was a fair bit of rope attached and lots of small fish, shrimps etc had made their home there. In the light of a floodlight I could see that there were lots of quite large fish swimming round this unexpected dinner table for them. I didn't stop to do some fishing myself due to the danger of getting the rope in the propeller, but simply warned the other boats of the danger and got back under way. We have also met another boat this morning - though only by VHF so far. They are Danish and are about 10 miles from - "Pinocchio"