Viveiro - Cariño

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 18 Aug 2006 17:07
Date: 18-08-06     Time: 17:00 UTC      Position: 43:44.02N  007:52.01W   Name: Cariño 

Click here for English version;

Det virket som at vinden hadde løyet litt idag tidlig, så vi gjorde våre forberedelser til avreise. Med en jolla som skal på dekk, og påhengsmotor som må tas av, og to ankere ute, går det faktisk en time til å gjøre oss klar til avreise. Vi hadde håpet å komme halvveis til La Conuña - et sted som heter Cedeira. Seiling ut vår fjord eller "Ria" gikk bra med full seilføring og flat sjø. Nydelig natur - som jeg kommenterte på vei inn til Viveiro. Da vi kom utpå begynte det å blåse mer, og vi rullet inn en god del genoa, og satte to rev i storseilet. Vi hadde såvidt vindvinkel til å komme rundt den første odden, men den vestlige vinden gjorde at livet ble mye på skrå og ganske ukomfortabel etter hvert idet vi kom klar av odden og fikk full effekt av den berømte Biscaya-swell'en - store dønninger som ikke nødvendigvis følger vindens retning. Disse var 4m høye idag - men i motsetninger til vanlige bølger - der 4m er veldig mye sjø, er disse dønningene mye snillere - det er typisk 100m mellom dem, så vinklene opp og ned er ikke så bratte. Allikevel var livet såpass surt at vi valgte å avkorte turen - noe som innebar at vi ikke fikk mer enn en time utpå i den kraftige vinden og swell'en før vi var inn i en ny Ria - og godt beskyttet igjen. Her vikk vi en aldeles herlig seilas i sterk sol og passelig vind - uten de store bølgene. Vi ankom Cariño ved tre-tiden, og hadde god tid til å finne ankringsplass i den store havnen like ved to danske seilbåter (forøvrig de eneste to andre båter som ligger for anker her). En dusj på dekk var også herlig - siden vi ikke har brukt motoren på flere dager har vi ikke hatt varmt vann til en dusj på en god stund.
 
Cariño er en stor havn, men liten bygd. Grunnen til den store havnen er at det er utskipningssted for lokal stein, og den lange moloen kombinert med den naturlige formen av bukta gir god beskyttelse fra alle retninger. Ifølge havneboka er det noen butikker samt restauranter her, men ellers lite. Naturen er derimot flott - det ligger innimellom skogkledde fjell - de som kjenner Kaupanger i Sogn vil dra kjenskap til likhetene med en gang. Ulikhetene er også der i form av en lang sandstrand som er nesten tomt for folk, jeg kan se kanskje 8-10 personer på den kilometer-lange stranden idag. Dagens bilde: Havnen og byen Cariño.
 
The village of Cariño with forrestet hills all around.
Cariño med skogkledde åser rundt hele bukta.

English version

The wind had abated considerably during the night, so after breakfast we started our preparations for leaving. What with the outboard to be got onboard, then the dinghy, then two anchors, this procedure took an hour, and we could set sail away from our beach-anchorage at eleven. The sail out the Ria was delightful - full sails, sun and nice breeze on the beam. We knew however that we would soon leave the protection of the Ria, and if we were to reach our goal of Cedeira, then we would have two headlands to pass with the wind on the nose and the swell against us. Getting towards the first headland we rolled a lot of genoa away, and put two reefs in the main. This suited the fresh breeze well, but the swell was getting bigger all the time as we neared the first headland. Swell is not like normal waves - today's swell had a height of about 4m - which is pretty horrible for normal waves, but the swell has about 100m between the waves, so the steepness isn't there. Even so, we quickly grew tired of having to beat against the westerly wind with the swell knocking us around, and reverted to plan B which was to round the first headland, gain just some westing before tacking and heading into the next Ria down the coast. This gave us just about an hour in the big swell and wind before we were in the protection of the Ria, and again had a lovely sail with full sails and flat sea. We completed out anchoring at three o'clock, enjoying a shower on deck as we have hot water from running the motor while anchoring. There are two other sailboats here - both Danish.
 
Carïño is a relatively large harbour considering that the village is small. A natural bay with a long sandy beach (deserted despite the nice weather, I see 8-10 people there) protected from the north by a small headland. The headland has been filled out southwards to a mole and loading quay for local stone - giving the harbour protection from all directions. There are a fair few local boats on moorings and some fishing boats, but it doesn't look like this is a big tourist place. According to the pilot book there are a few shops and restaurants here, but little else. That suits us fine for a day or two. There even seems to be some nice walks in the hills if we get stuck for longer. Today's picture shows the village and harbour - the two Danish boats in the foreground.