Roseau - Portsmouth, Dominica

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 11 Mar 2007 21:31
Date: 11-03-07     Time: 22:00 UTC      Position: 15:34.78N  061:27.69W   Name: Portsmouth, Dominica 

Click here for English version;

Siden fjellene er så pass høye her på Dominica, blir det litt variable bris på lesiden av øya. Turen langs kysten fra Roseau i syd til Portsmouth i nord bar preg av dette, og ble en blanding av perfekt seilebris, vindstille og kraftige vindkast. Turen er på 19 sjømil, og vi var framme til lunsj. Etter en svømmetur og lunsj av franske oster som vi fortsatt har fra Martinique, tok vi en guidet tur der vi ble rodd opp en flott elv av vår guide David. Her var det mange forskjellige trær med tilhørende ferskvannskrabber, fisk, fugler og insekter. Høyt oppe i et tre fikk vi øye på en iguana. Turen kan anbefales til andre som besøker Dominica. Dagens bilde ble tatt på denne turen.
 
Ellers merker vi godt gårsdagens fjelltur - vi har støle bein begge to og sliter med å gå i trapper. Havnen her er stor og det er god plass med flott ankringsbunn og mange restauranter og fine strender. Dønningene kommer inn i bukta men det er atskillig roligere enn Roseau, så her skal vi nok bli en dag for å slappe av litt før reisen over til Guadeloupe.
 
Vi ble padlet opp denne alva.
We were rowed up this river.

English version

As the mountains of Dominica are high, the wind on the leeward side of the island is rather variable. The 19 mile sail from Roseau to Portsmouth bore witness to this and varied from perfect sailing conditions, to complete calm and strong gusts blowing down the valleys. We anchored up just in time for a lunch of fine French cheeses which we still have from Martinique. We were picked up at three by our guide David who took us on the tour up the Amazon-like river here, rowing from the mouth of the river quite a way up through thick forest of many types of tree with different birds, crabs and we even saw a tree-iguana perched high in a tree. This trip comes with a good recommendation from us to anyone visiting Dominica.
 
We can certainly feel our legs after the long mountain hike yesterday - we are both stiff and find it difficult going up and down the companionway. The anchorage here in Prince Rupert Bay is big with plenty of room and good anchoring conditions in shallow water over a sandy bottom. Some swell gets in, but nothing like as much as at Roseau. We will certainly stay here for a relaxing day tomorrow before moving on to Guadeloupe.