A Coruña

Nano's blog.
Nigel Anderson
Tue 22 Aug 2006 16:57
Date: 22-08-06     Time: 18:00 UTC      Position: 43:22.06N  008:23.71W   Name: A Coruña 

Click here for English version;

I går var vi ute på friluftskonsert men flott klassisk musikk. Det var mye liv i gatene og mange hundrede tilskuere til konserten. Man kunne komme og gå som man ville - iallfall mellom musikkstykkene. I dag har vi vært turister i A Coruña. På offisiell spansk heter det La Coruña, men lokalt er det A istedenfor La. Stor plass dette - nesten en kvart million innbyggere. Byen har en bydel som er gamlebyen - veldig gammelt og bak en stor mur. Her var vi innom en gammel kirke og vandret rund de trange brosteinlagte gatene. Midt i gamlebyen er in liten park, og vi inntok dagens dobbel espresso like ved. Det går en trikk rundt byen, som vi tok til det romerske fyrtårnet. Bygd først i det andre århundre, ble det påbyd av romerne i det femte århundre for å hjelpe skip som skulle fra middelhavet til Storbritannia på leting etter tinn, kobber og jern. Det er det eldste fyrtårnet som fortsatt har samme funksjon, og er referert i gamle dokumenter fra det femte århundre. I "kjelleren" er det gravd fram rester fra romer-tiden, mens resten av tårnet be modernisert og påbygd i 1741. Se det øverste bildet.
 
Trikkene er primært for turistene - de har ikke så mange stoppested og disse er ved turistattraksjoner. Det koster én euro uansett hvor langt man vil reise. Trikkene er gamle, men restaurert fra årevis med slitasje og fremstår som helt nye innvendig. vi tok så trikken videre til den store sandstranda på den andre siden av byen før vi fant en tapas-restaurant der en lett lunsj og to flasker øl ga småpenger igjen fra en ti-euro-seddel. Midt på ettermiddag stenger så å si alle butikkene for siesta, ikke minst pga. varmen. Vi måtte tilbake til båten for en liten siesta også for å slippe den verste av ettermiddagsvarmen.
 
Vi vil absolutt anbefale A Coruña et besøk. Byen har mye å vise fram av sin historie og gallisk kultur. Her kunne man lett bruke flere dager i byen, og dager på de mange store og små sandstrendene hvis man vil. Men vår tid her er snart slutt - litt tid i kveld til å hente pakningene til toalettet, så en handletur for fersk mat i morgen før vi reiser videre. Været er stabilt igjen - og det betyr nordavind som først kommer midt på dagen og det vil da ta oss videre til neste stoppested.
 
Hercules' tower
Tram - a sign of civilization in any city.
Trikken - et tegn på sivilisasjon i en by.

English version

Yesterday evening we had dinner onboard, then went to the city square where an open air concert of classical music was held. One could come and go as one pleased (limited to between the movements), and we enjoyed the music very much - though sitting in the non too comfortable chairs for the whole evening would have been too hard on the back. There were lots of people on the streets enjoying themselves. Today we have been typical tourists in A Coruña. In official Spanish the city is called La Coruña, but the local Gallic language uses the A-form, so we will adhere to the local traditions today. The city is large - almost a quarter of a million inhabitants. There is an "old town" which is a walled city of narrow paved streets and charming little park in the middle - where we enjoyed a double espresso on our morning walk. There is a tram line around the periphery (coast) of the town, forming a large U-shape round the peninsular that forms the city - harbour on one side, super sandy  beaches on the other, and the old town at the head. The trams are originally old but restored to their former glory with beautiful woodwork in the carriage, some in original exterior - looking rather dated, others re-vamped. See the picture. We took the tram from its terminus just by the harbour, round to the roman lighthouse on the other side of the city. Originally built in the second century, the Romans updated it in the fifth century making it an important lighthouse for vessels travelling to and from Great Britain with tin, copper and iron. It is the oldest lighthouse in the world still performing its original function and is mentioned in old documents from the fifth century. See the picture.
 
The trams are primarily for tourists - they only have a few stops and these are at places of interest for tourists. We got on again - another euro each which is the fare for getting on - irrespective how far one is travelling - very reasonable. We got off at the other end of the U at the long sandy beach. From here we could walk back through the city centre, stopping at a tapas bar for a light lunch, getting change from ten euros again for lunch with beer. Almost all the shops close in the mid afternoon for siesta, we felt the need too and came back to the boat for a snooze out of the worst of the mid day heat.
 
We will definitely recommend A Coruña to others thinking of visiting. The city has a lot to offer of historical interest and its Gallic culture. One could easily spend several days just in the city, then some more days on the great sandy beaches, then some more touring inland in a hired car. Our program says that we will move on about mid day tomorrow. This evening I have to get the parts for the toilet, then we can see a little more of the place later today and in the morning before the wind picks up and we have to be off. The weather has stabilized now, so we can expect northerly wind picking up around lunch time, which should give us a pleasant sail to our next stop - wherever that may be.