Marigot - Saint Martin

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 9 Apr 2007 23:20
Date: 09-04-07     Time: 22:20 UTC      Position: 18:04.05N  063:05.25W   Name: Marigot

Click here for English version;

Vi kom til Marigot sent i går ettermiddag, og fant oss en kjempe fin plass helt inn til byen og godt beskyttet bak den nye lystbåthavnen som nesten er ferdigbygd her. Merkelig nok var det trangt med båter lenger ut, men inne her er det veldig god plass. Ulempen er mer støy fra byen, mens fordelene er kortere vei inn med jolla og bedre beskyttelse fra bølger. Enda en fordel er at vi er nær nok til noen restauranter som har WiFi for sine kunder at vi har gratis WiFi ombord også. Vi har ikke spist ute på en stund, men fikk rettet på det i går da vi spiste på en utendørs restaurant, og begge to valgte pizza. Ting i byen bærer preg av at det er påske og mange av spisestedene var stengte både i går kveld og i dag. Vi fikk ikke sett så mye i går kveld, så vi tok oss god tid i dag til å spasere rundt og inntok en salat til lunsj på sjøfronten. Siden det er andre påskedag er de fleste butikker stengt fortsatt, så handlerunden vil måtte vente til i morgen.
 
Alltid noe praktiske gjøremål når man har båt - vi var nesten tom for vann men tok i ettermiddag Nano inn til lystbåthavnen der vi fikk fylt vanntankene våre og spylt av litt av saltlaget på båten. Det var også på tide med motorens oljeskift som jeg utførte i vant stil - splitter naken! Det er varmt å jobbe med en varm motor når båtens innetemperatur er 32C, og jeg drakk sikkert en hel liter med vann i løpet av timen som jobben tok. Dagens bilde viser der vi ligger helt in til byen.
 
Nano ligger for anker (båten helt til venstre) ved Marigot under åsen med festningen.
Nano at anchor (boat on the far left) at Marigot with the old fort on the holltop.

English version

We came to Marigot late in the afternoon yesterday and soon found ourselves a great place to anchor just off the waterfront in the middle of town. Here there was plenty of space, but further out there seem to be a lot of boats. The advantage of lying here is the short dinghy-distance to town and the well protected waters in the shelter of a new harbour. There is perhaps a little noise from the town. We can also pick up WiFi from one of the nearby restaurants who provide the service for their guests. As we haven't eaten out fo ra while, it was a pleasure to peruse the selection of restaurants here in Marigot - the capital of the French half of the island. We chose pizza for a change - very nice and not unreasonably priced at ten euros for a pizza. We didn't get to see much of the town in the dark last night so we have had more of a look round today, but as it is Easter Monday, much of the town is closed and we didn't get a full impression of the place. We will have to complete our investigation of Marigot tomorrow.
 
After a nice lunch of salad at a waterfront restaurant we had a few practicalities to organize. The most pressing being that we were nearly out of water on board, so we motored in to the marina where we could moor alongside and fill the tanks. This completed and back at our anchorage it was time for the motor's oil change - a very hot and sweaty job when the temperature in the boat is 32C and the motor is very hot and giving off heat. This was done in my usual style - in the Full Monty. I needed a shower after that, plus a lot of water to replace all the sweat. Today's picture shows where we are anchored under the old fort.