Madeira

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 11 Oct 2006 21:06
Date: 11-10-06     Time: 20:00 UTC      Position: 32:44.48N  016:42.73W   Name: Madeira - near Cancial 

Click here for English version;

I dag ordnet vi med leiebil og har hatt en utrolig flott dag på den østlige delen av øya. Vi har kjørt øya på kryss og tvers og sett den bratte men frodige naturen som dominerer mesteparten av øya. Det er svært bratte daler her med terrasser der det dyrkes bananer, druer og grønnsaker. Det var fint og varmt vær på sørkysten, over innlandet var det overskyet med litt tåkete forhold enkelte plasser og noe småregn av og til. Det er nesten for mange inntrykk til å få det ned på tastaturet - spesielt siden vi kom hjem nokså sent og skrivelysten ikke er så stor! Lunsj inntok vi ved sjøkanten på nordkysten der vi fikk flott sjømat. Da vi satte med kaffen etterpå fikk vi øye på Fred og Anne Grethe fra "Dream Catcher" og de kom og tok en kaffe med oss - øya er tydeligvis liten. Øya har 5000km med vanningskanaler - "Levada'er" som det er meget populært å gå tur ved siden av. Vi gjorde også dette selv om turen var på rundt en time. Etter en handletur i nabobyen Machico kjørte vi tilbake til havnen og kom opp i en utrolig regnbyge - og de 300m fra bil til båt ble både lange og våte. Klesskift og hårtørk hørte til før vi kunne innta en lettere middag. Dagens bilde viser blomster som er nokså vanlige på Madeira.
 

English version

We picked up a rental car this morning and spent the day driving round the eastern part of Madeira. The countryside is very steep but lush, with farmed land formed from terraces producing bananas, grapes and vegetables. The weather was warm and dry on the south coast, cooler and wetter in land, then fine again where we stopped for lunch on the north coast. There are almost too many impressions from the day to get them down on the keyboard - particularly as we got back to the boat rather late and the motivation for writing isn't so great. We had a large restaurant lunch of fish; while enjoying coffee afterwards we caught sight of Fred and Anne Grethe from "Dream Catcher" and they joined us for a cup of coffee - the island is clearly not that big! The Island has 5.000 km of watering canals - "Levadas" which are a popular place to walk as there is a good path running along side the canal. We took a short walking tour along one such Levada quite high up in the sub-tropical forest. After a stop in the near by town of Machico for shopping and a beer, we drove back to our harbour when the heavens opened in a torrential downpour. The 300m from the car to the boat became very long and wet! We had to change clothes and dry off before we could sit down for a light dinner. Today's picture is of one of the many flowers which grow on Madeira.