Anholt - Frederikshavn

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sat 4 Aug 2007 16:51
Date: 04-08-07     Time:16:00 UTC      Position: 57:25.53N  010:31.84E   Name: Frederikshavn, Denmark. 

Click here for English version;

Man sover ekstra godt når man ligger i havn etter en nattseilas. Det var reine oppbruddstemning i havnen fra klokken sju i dag tidlig. Mange båter hadde tydeligvis blitt der en dag mer enn beregnet og hadde det kanskje travelt med å komme hjem tidsnok til arbeid på mandag. Vi var blant 17 båter som jeg telte rundt oss rett utenfor moloen. Vinden hadde løyet og dreid til syd-vest - perfekt for oss som skulle omtrent rett nord mot svenskekysten, men det viste seg at vinden var for svak for en medvindsetappe til Marstrand i Sverige, men det holdte til en mer nord-vestlig kurs mot Danmark og en runding av øya Læsø. Dermed ble turen lagt etter vindforholdene - vi seiler på "vindens nåde", som forøvrig er tittelen på en kjempe god bok som jeg avslutet i dag. Skrevet av David Hempleman-Adams, som gikk på ski til nordpolen sammen med norske Rune Gjeldnes, forteller han om ballongferden fra Svalbard til nordpolen og tilbake igjen. Han har også rekonstruert ferden til tre svensker under ledelsen av Salomon August Andrée og deres mislykket ballongferd og etterfølgende kamp til å overleve på isen og på hvitøya - en kamp de tapte.
 
Ut av ledene for større skip og med rolig sjø og passelig bris, hadde vi en nydelig og avslappet seilas i dag. Noen seilbåter gikk i samme retning som oss, andre traff vi på møtende kurs. Det ble god tid til lesing og andre sysler på den seksti mil lange ferden, også til å pusse litt rustflekker fra "rustfritt" stål rundt omkring på båten. Det som er litt artig med seiling i dansk farvann er at selv om man ikke kan se land, så ser man havbunnen! Dybdemåleren viser bare 3m vann under kjølen enkelte plasser, selv om vi er 15 sjømil fra nærmeste land! Ankomst Frederikshavn var 17:30 - en tur på ti timer. Den store havnen har fritidsbåter ikke adgang til, men ikke langt i fra byen er det en småbåtmarina der vi ligger. Havnen har god beskyttelse, god plass, og gratis WiFi. Dagens bilder fra Anholt.
 
Underholdning på Anholt Mek bøtta med ølflaster til forfriskninger.
Entertainment from a band - note the beer for refreshment.
 
Anholt hovedstrand.
Anholt beach.

English version

One sleeps especially well in a harbour after an overnight sail. This morning there was considerable activity from the other boats before seven and we got up at seven to assist our neighbour's departure. We got going shortly afterwards.  Lots of other boats were also making their departure - I counted seventeen boats near the harbour exit as we left. The wind had turned south-west and decreased to a pleasant breeze - perfect for us heading towards the Swedish coast, but the wind was too light to sail with it from behind, so we headed more north-west towards Denmark and the island of Læsø. Heading across the wind we can make reasonable speed in as little as 8-9 knots of breeze, whereas this breeze behind us just results in slatting sails and very little forward motion. We were "at the mercy of the winds" - which is the title of a great book I have just finished (by David Hempleman-Adams). A book of modern and Victorian adventure - to reach the North Pole by balloon.
 
Being out of the shipping lanes and with quiet sea and nice breeze, we had a lovely day sailing in the sunshine with just the company of a few sailboats sailing either with us or against us on opposite courses. There was plenty of time to relax and enjoy a good book, even to get some rust stains off some "stainless" steel fittings on the boat. One interesting thing about sailing in these Danish waters is that although one cannot see land, the sea bed is often quite visible - the depth meter telling us that the bottom of the keel is only 3m above the sea bed. We arrived at 17:30, giving us plenty of time to go out for dinner in town. The main harbour is reserved for commercial vessels, but a pleasure yacht marina is not far from the city centre - which is where we are now. This is well protected, has plenty of room and good strength free WiFi. Today's picture were taken on Anholt.