Nazaré

Nano's blog.
Nigel Anderson
Thu 28 Sep 2006 19:50
Date: 28-09-06     Time: 19:00 UTC      Position: 39:35.03N  009:04.52W   Name: Nazaré 

Click here for English version;

Enda en utrolig varm dag når man tenker at det er helt i slutten av september. Vi fikk en fransk båt utenfor oss allerede ved ni tiden som tråkket over det nyvaskede dekket vårt, lagde mye støy og til og med klarte å gå i land ved å gå over vår cockpit (den største synden båtfolk kan gjøre!). Senere på dagen forlot de båten sin med en alarmlyd på - utrolig irriterende for oss, og vi valgte å ta en tur til byen for å slippe å høre på deres GPS eller dybdemåler. Heldigvis reiser de imorgen ifølge Mike. Vi ha hatt en lat dag, men Rønnaug har stått på med klesvaske igjen - som vi hang til tørke på en måte som tvang franskmennene til å gå helt på baugen og på teakdekket istedenfor å ta snarveien foran masten over det hvite og nyvaskede plastdekket. Vi har handlet en god del mat og drikke til turen til Madeira, og nå er det kun fersk kjøtt, brød og grønsaker som skal handles rett før avreise. Middag spiser vi ute på den lokale restauranten vår igjen sammen med Nick fra Fairwinds. Han er alene for tiden etter at Sally måtte hjem til Skottland med en syk far. Siden vi for tiden hører på en gammel radioserie "The hitchhikers guide to the galaxy", er denne restauranten nå blitt kjent for oss som "The restaurant at the end of the universe" - for de som ikke er kjent med Douglas Adams trilogi i fem deler kan jeg bare anbefale å lese bøkene. Dagens bilde er gravplassen til en av Portugals store sjøfarere - Henrik navigatøren som bl.a. reiste til Azorene.
 

English version

Yet another very hot day considering that we are now at the end of September. As we were getting up a French boat lay outside us and there was a great confusion of dirty feet and even dirtier fenders for five minutes. They proceeded to leave nasty dirty footmarks all over the plastic deck I had spent hours cleaning yesterday, even managing to commit one of the greatest sins of all - walking over our cockpit instead of going over the bow. Later in the day they left their boat with some alarm sounding inside the boat - perhaps the depth meter saying that the tide was going out or something. This was so irritating that we took the bus to town to do some shopping. According to Mike the harbourmaster they will leave tomorrow - a good thing. We have had a semi-lazy day; Rønnaug has done a gteat job with hand washing clothes, which enables us to hang a clothes line from the mast and forwards to force the French people to keep off the cleaned plastic part of the topsides and keep on the teak where the muck doesn't show so much. We have bought provisions for the trip to Madeira - some soft drinks, beer and a lot of bottled water from the local mini-market, the rest from town. We only need fresh meat and vegetables which we will buy just before leaving. We ate at our usual local restaurant again last night, and will go there again with Nick from Fairwinds. He is stuck here for the time being as Sally had to fly home to Scotland to be with here gravely ill father. We get on fine and have helped each other with diverse bits of computer and communications gear. As we are listening to the old radio series of "The hithchhikers guide to the universe" at the moment, we have dubbed this restaurant (which is actually only at the end of the fishing pier) "The restaurant at the end of the universe". Those unfamiliar with Douglas Adams' trilogy in five parts are recommended to read the books or watch the TV-series. Today's picture is the Tomb of Henry the Navigator.