La Coruña

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 21 Aug 2006 19:17
Date: 21-08-06     Time: 18:10 UTC      Position: 43:22.06N  008:23.71W   Name: La Coruña 

Click here for English version;

I går kveld holdte vi på med klesvask siden det var vaskemaskin her ved havnen. De siste restene ble Rønnaug ferdig med i dag tidlig. Vi gikk ut for å spise i går - spanjolene spiser sent, og selv om ikke vi satte ned ved bordet før klokka var litt over ti, var vi fortsatt tidlig ute, og det store rushet kom ikke før etter halv elleve! Nydelig mat fikk vi iallfall.
 
I dag har vi hatt en jobbe-dag. Vi stod ikke opp før ti siden det var så sent igår. Deretter var det klesvask, stryking og grundig båtvask for Rønnaug mens jeg måtte tråle byen på jakt etter reservepakninger til toalettet som lekker. Disse kunne en butikk bestille til meg, og har lovet at jeg skal kunne hente dem kl 18 imorgen - vi får håpe det stemmer. Vi gikk ut for å spise en enkel lunsj på kafé - to øl og to omeletter til ti euro (kr 80). Tilbake til båten for meg som brukte resten av ettermiddagen i min våtdrakt - nye offeranoder skulle monteres på propellen og akslingen. Tæringen på disse anodene har vært mye raskere enn vanlig - der jeg kan ofte få to sesonger ut av et par anoder. Det var iallfall på tide å skifte dem fordi det var ikke mye zink igjen rundt skruene som holder dem på plass. En jobb som tar toppen fem minutter på land tok meg over en time med dykking. Rønnaug gikk for å titte i butikkene mens jeg holdte på med anodene - La Coruña er en stor by med butikker av alle slags og over alt! Jeg hjalp nabobåten med å fylle diesel - han var alene ombord og ikke dyktig med manoevrering i det hele tatt. Det var på hengende hår at han kom inn i båsen etter turen til fylestasjonen uten å påføre oss skader - til tross for at både jeg og en til på land hjalp til. Dessverre tok vi ikke bilder idag, så jeg serverer enda et bilde av den flotte kysten vi seilte forbi igår.
 

English version

We spent much of yesterday evening looking after the washing of clothes - there was a washing machine and tumble dryer in the service block which was very convenient. These needed to be filled, emptied, and have the tokens put in at regular intervals, but by the end of the evening everything was done - except the bed clothes which Rønnaug did this morning. We ate out at a pleasant restaurant, very late for us - we didn't sit down until after ten, but this was still early for the Spaniards who didn't really get going until after ten thirty! It was a laste night for us, and we didn't get up till ten this morning! Rønnaug did a great job with the remaining washing and then did a thorough spring clean of the inside of the boat. I was walking round the town looking for a chandler who could order me the spare parts we so desperately need to stop the leaking toilet. This is now ordered, and promised to be in the shop at six tomorrow evening - I hope they manage it. I also got a new set of anodes for the propeller and shaft - they seem to have been eaten up faster than usual this season - perhaps the warmer and more salty water than back home in Norway is the explanation.
 
We ate a simple lunch of omelette with a beer each at a small café for the princly sum of ten euros including a tip to the waiter - very reasonable. Some essential food shopping being done on the way back to the boat. Being a pretty hot afternoon, it seemed like a good time to don my wet suit and diving mask, and get the anodes changed. I spent the rest of the afternoon with this project, while Rønnaug went round the shops in town. Changing the anodes when the boat is on land is a five minute job, but having to do it all underwater makes life more complicated - I was over an hour in the water plus the business of washing tools and cleaning up afterwards! I gave the neighbouring boat a hand motoring over to the diesel filling station - he was alone onboard. I filled my own jerry cans at the same time. He certainly needed help - he didn't have much idea how to manoeuvre the boat and despite having my help and a person on the pontoon when he came in we only narrowly avoided damage to our boat!
 
As we didn't take any pictures today I will have to serve up another shot of the coastline from yesterday's sail.