Kiel - Heiligehafenn

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sat 28 Jul 2007 18:59
Date: 28-07-07     Time: 18:00 UTC      Position: 54:22.21N  011:01.02E   Name: Heiligenhafen 

Click here for English version;

Vi spiste på en typisk tysk "Kneipe" i går - en ølbule med enkel men god tysk mat, og mange sorter øl. Her kunne man bestille et lite fat med øl som ble levert til bordet klar til tapping - se dagens bilde. Vi nøyde oss met et par glass "dunkelbier".
 
Roman hadde bil med seg og tilbød oss å kjøre til butikken for å handle - en fin anledning til å bunkre tyngre ting som vann og brus. En tom flaske camping-gaz fikk vi også ordnet - til en prissjokk. På Azorene betalte vi under tre euro for å få fylt en 3kg gassflaske; her var det tjuefem euro! Man kan ikke forklare det med nærheten til kilden siden Nederland har mange gassfelt, mens Azorene er langt fra nærmest brønn eller oljeraffineri.
 
Vi hadde flott vær på formiddagen og den første delen av seilasen, men så kom det en byge eller to for å minne oss om at dette er den dårligste sommeren i nord-Europa på hundre år. Turen til Heiligenhafen er på ca. 40 sjømil og med bra vind aktenfra - og flat sjø siden vi er i nokså beskyttet farvann her på randen av den baltiske sjøen, var det en behagelig seilas utenom skipsledene og uten så mange andre båter i nærheten heller. Litt dramatikk ble det da vi gibbet litt voldsomt, noe sa "pang", og en syrefast 8mm maskinskrue kom flyvende og landet trygt på dekk. En blokk til skjøtet hadde løsnet, men heldigvis fant jeg både skrue og mutter på dekk og raskt kunne sette alt sammen igjen. Dette tyder på sviktende inspeksjonsrutiner - jeg kan bare innrømme at jeg har slappet av for mye etter at vi krysset Atlanteren og har forsømt mine inspeksjonsrutiner - noe som bryter med alle mine instinkter og yrkesmessig erfaring. Ikke si noenting til mine gamle kollegaer i vedlikeholdsavdelingen Bjarte og Vidar - de vil bli sjokkert!
 
Siden vi ikke har noen spesielle ambisjoner om å gå i land har vi valgt å ligge for anker et stykke utenfor havneområdet. Vi har området til oss selv - det blåser friskt og alle andre foretrekker vel å være i havn. Vi har så god erfaring med ankeret vårt nå at det er den beste og mest letvinte løsningen når man ikke skal gjøre annet enn å spise og sove før man reiser videre.
 
Ølfat levert til bordet. Personen i bildet er ukjent.
Beer by the barrel at your table. The person in the picture is non one we know.

English version

We chose to eat at a typical German "Kneipe" last night - good simple German food and a focus on beer. One could even order a small barrel of beer to the table where one can tap it oneself - see today's picture. We were happy with just a couple of glasses of "dunkelbier".
 
Roman had his car with him and kindly offered to drive us to the supermarket this morning so that we could re-stock on heavier items such as water and soft drinks. We also exchanged the 3kg bottle of camping-gaz. In the Azores I paid under three euros for this service, here it was 25! I can't see why the price should be so much more here - the Dutch gas fields and refineries are closer to Kiel than corresponding ones in relation to the Azores!
 
We had lovely weather in the morning and the first hour of the afternoons sail, but a couple of showers came by to remind us that this is the wettest summer on record in much of Northern Europe. The run to Heiligenhafen is about 40 miles, a pleasant trip with the wind from behind and almost no waves as we are in the protected waters of the outer Baltic. A slight piece of drama occurred when we gybed and something said "bang". An 8mm bolt landed nearby me and I saw that a block leading the main sheet to the mast had come off. The nut was lying on deck too, so it was easy to screw it all together again, but it reminds me that I haven't been so vigilante with my inspection routines since we finished crossing the Atlantic. No reason to relax completely just because the long offshore parts of the tour are finished.