Port Elizabeth, Bequia

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 27 Dec 2006 22:47
Date: 27-12-06     Time: 23:00 UTC      Position: 13:00.08N  061.14.58W   Name: Port Elizabeth, Bequia Grenadines

Click here for English version;

Etter et par korte og lette byger i dag tidlig, ble dagen skikkelig fin. Etter en kort telefonsamtale med min søster Helen, som har gebursdag i dag, bar turen rett over til det fine snorkelområdet 100m fra båten. Rønnaug tok på seg kontaktlinser og den nye dykkermaske hun kjøpte i Frankrike og vi hadde en flott halvtime der vi så på utrolig mange forskjellige fargerike fisker og like mange typer korall. Det var vel verdt bryet med å få på linser!
 
Etter en lett lunsj tok vi turen inn til byen sammen med familien fra "Hvorfor Ikke". Her tok vi en taxitur rundt en god del av øya med Terry vår sjåfør og guide. Vi var innom flere utsiktspunkter samt en liten skanse, en gammel sukkerfabrikk og høydepunktet - et oppdrettsanlegg for havskillpadder. Her blir egg sanket fra en strand i nærheten og klekket ut. Når skillpaddene blir tre år gamle er de store nok til å klare seg fint på havet og slippes ut. Dette bidrar til å holde bestanden oppe - til vanlig blir kun ett av tusen egg til en voksen havskillpadde! Se dagens bilde.
 
This tame turtle is 10 years old and loves to be stroked on its back!
Denne tamme havskillpadde er ti år gammel og liker å bli klødd på ryggen!

English version

After a couple of short rain showers in the early morning, the day turned out very nice with sun and only moderate breezes. After a short birthday call to my sister Helen, we were overheating badly and made ready for a snorkel trip to the rocks and coral reef just 100m from the boat. Rønnaug used contact lenses and her new mask and snorkel which we bought for her in France. There were lots of fish of all sizes and fantastic colours. The corals were also fantastic to look at and we had a most rewarding half an hour in the water. After a light lunch we went ashore together with the family on board "Hvorfor Ikke" where we hired a pick-up taxi for two hours of sight seeing round the island. We went to several viewpoints where we could see most of the other islands in the Grenadines chain, a fort with old cannons, an old sugar factory now a pottery workshop and the highlight of the tour a "farm" where turtles are raised from eggs gathered on a local beach and raised utill at about three years of age they are released back into the sea again. This contributes to maintaining the population as normally only one egg of one thousand will survive to become an adult turtle. See today's picture.