On land, Rodney Bay

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 2 Mar 2007 22:37
Date: 02-03-07     Time: 22:40 UTC      Position: 14:04.71N  060:56.94W   Name: Rodney Bay Boatyard 

Click here for English version;

Vi har referert til den grønne blinken noen ganger, og siden jeg hadde WiFi-forbindelse i går (jeg har kjøpt en mye sterkere antenne enn den gamle), så gjorde jeg litt undersøkelse om dette fenomen. Bilder finns også - en fin en finner du på http://spaceweather.com/swpod2006/31jan06/zinkova.jpg. Forklaringer av denne merkelige effekten kan du se på flere sider - ikke alle er helt enige om fysikken bak! For å gjøre det enda mer komplisert så er det flere typer forårsaket av forskjellige mekanismer. Noen observeres best fra noen få meter over havet, mens andre fra fjelltopper. http://mintaka.sdsu.edu/GF/pictures.html.
 
Vi skulle egentlig sjøsette i dag - alt var klart, men siden vi skal ut ikveld på lokal fest "jump up", var det like enkelt å bli her - da slipper vi å flytte båten inn til havnen for en natt med tilhørende havneavgift eller å måtte ta jolla inn fra ankringsplassen. Da ble det litt tid til shopping for Rønnaug og flere småjobber med båten for Nigel. Batteriene er sjekket, motoren også, rorlageret er smurt og ankerkjettingen malt opp på nytt (vi maler på hver 5m for lettere å holde styr på hvor mye kjetting man slipper ut). Jeg har bestilt kranen til klokka ti i morgen og betalt regningen - som kom på litt over to tusen kroner, eller litt mer enn halv pris i forhold til på Martinique. Dagens bilde er av meg og Quincy - vår medhjelper.
 
Rønnaug møtte ei meget interessant dame i dusjen i dag.  Hun var engelsk født, men er gift fransk og bor i Frankrike når de ikke er her og seiler. Hun er 83 og mannen 87 og de seiler fremdeles, men synes de var blitt for gamle til å krysse Atlanterhavet nå.  De har krysset Atlanterhavet 7 ganger, men har båten i opplag her i St. Lucia når de er hjemme i Frankrike.  Meget spreke pensjonister må en si!
 
Nigel (t.v) og Quincy
Nigel (on the left) and Quincy.

English version

We have referred several times to the green flash. As I have good WiFi connection here (I have bought a much larger and more powerful antenna), I did some browsing to see what the experts say about the cause of this phenomenon. There are some pictures on the web too, see http://spaceweather.com/swpod2006/31jan06/zinkova.jpg. Not all the explanations of the reasons for the green flash seem to agree with each other and there are in fact several different mechanisms which cause it. One type is only seen from sea level whereas another only from high mountains. Although normally seen at lower latitudes, there is also a type seen above the artic circle. If interested, see http://mintaka.sdsu.edu/GF/pictures.html.
 
We were planning on launching today, everything was ready by midday, but as we are going out to the local Friday night party - known as a "Jump Up" - it is more convenient to be on land still so that we don't need to mess around with anchoring and dinghy, or paying for a marina spot. Thus we have had plenty of time on our hands and Rønnaug went on a shopping trip with Anne Grethe while I did some odd jobs on the boat such as greasing the rudder stock, checking the motor oil and belts, topping up the batteries and repainting the marks on the anchor chain which mark each five metres so as to make life easier when laying out the correct amount of chain when anchoring. The travel lift is ordered for ten in the morning and the bill is paid - it came to about £200 which is just over half the price that it would cost on Martinique. Today's picture is of Nigel and Quincy - who did the anti-fouling for us.
 
Rønnaug met a rather interesting lady in the shower today.  She is born in England, but married a French man and live there now when they are not here in Caribbean.  She is 83 and her husband is 87 and still sailing!  They consider themselves to old to cross the Atlantic now, but still we were rather impressed by these two pensioners who are still coming out here to go sailing at that age.