Holyhead, Holy island

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 28 Jun 2006 17:55
Date: 28-06-06     Time: 17:00 UTC      Position: N53.19.28  W004.38.55   Name: Holyhead 

Click here for English version;

Vi fant ut at vi ville ha en hviledag i Holyhead i dag. Da vi stod opp var det ikke vind, og det så ut som det var noe tåkete ute på havet. Da det var for sent til å dra til Dublin kom både sol og seilevinden, men det gjorde bare at vi fikk en flott dag på land. Det går flotte stier over alt på Holy Island, og vi ville ta en kyst-sti ut til det store fyret på South Stack. Stien fulgte kysten og vi fikk et flott inntrykk av den vakre kystlinjen her - se første bilde. Havnen her er beskyttet av en enorm molo - den er 2,8 km lang og tok 28 år å bygge. Den er verdens nest største molo - den største er i San Diego i USA. Det ble tatt ut 7 millioner tonn stein fra et lokalt steinbrudd, og over 40 mann mistet livet under arbeidet. Vi fikk da se det som var igjen av steinbruddet - som nå er en flott park og museum. Vi gikk videre rundt kysten til fyrtårnet på South Stack. Igjen et utrolig stykke arbeid å bygge det flotte tårnet på en så utilgjengelig og værhard plass. Se det andre bildet. Det som også er litt artig er at alle skiltene både er på engelsk og walisisk - som ser ut til å være et komplisert språk med mange bokstavskombinasjoner som ikke er mulig å uttale! Etter en pause for å spise medbrakt lunsj bestående "pork pie", og for å mate to meget tillitsfulle sjøfugler, fant vi et sted å kjøpe softis, og så gikk vi videre på rundturen tilbake til det gamle steinbruddet. Her var en gjeng ildsjeler i gang med seiling av radiostyrte seilbåter på en liten vanndam. Mange flotte båter - det så ganske artig ut. Etter turen var vi god og varm, og måtte legge oss ned for å sove.
 
Den vakre kysten / Beautiful coastline.
South Stack lighthouse.

English version

We decided on a rest day when the morning began windless and rather misty out at sea. The wind and sun turned up after it was too late to head for Dublin, but at the end of the day we were very pleased that we had chosen to stay on Holy Island. There are miles of footpaths on Holy Island, mostly well marked. We decided to head round the coast to the lighthouse on South Stack, taking in some other features én-route. The coastline here is absolutely fantastic - spectacular cliffs, lots of seabirds, clear water and rocky terrain. The harbour is protected by a 2.8 km long breakwater, which took 28 years to complete, and is the worlds second longest breakwater - the longest being in San Diego, USA. All the stone was quarried locally, 7 million tonnes in all. More than 40 men died during the construction of the breakwater. Our path took us past the root of the breakwater, then followed the old railway line from the quarries to the breakwater. The quarry area has been converted into a lovely park and museum area, so we had a good look round here. We followed the path onwards to the lighthouse of South Stack - which is another example of great engineering work. A digression here - all the signposts here are in both English and Welsh - which seems to be a completely impossible language with combinations of letters which are impossible to pronounce. We ate our pork pie overlooking the lighthouse, and fed a very trusting seagull. Lunch was supplemented by an ice cream from a van at the car park. We strolled onwards through the interior of Holy Island, returning to the quarry area. Here a group of radio controlled boat owners were gathering to sail (and some motor) their boats on a small lake at the centre. Looked like fun, and some lovely boats, some clearly created by the owners. Returning back to the boat the combined effect of the walk and the heat enforced a late afternoon sleep.