Over Atlantic - Day 1

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 26 Nov 2006 16:41
Date: 26-11-06     Time: 16:30 UTC      Position: 27:51.08N  015:19.28W   Name: Atlantic day 1
Distance from start:  18          Distance to finish: 2668 

Click here for English version;

Vi våknet til en fin dag med blå himmel, men vindstille. Vi spiste en god frokost av egg og bacon før vi satte i gang med de alle siste forberedelser som vannfylling, rydding og vasking, rattet på plass osv. Våre foreldre kom til havnen for å si adjø før de gikk langs land for å bedre kunne se startlinje. Etterhvert begynte andre båter å løsne fortøyningene sine og kom ut på sjøen. Vi drog også ut etterhvert og brukte litt tid med mannskapet for å vise dem hvordan seilene rulles inn og ut, autopiloten osv. Det ble ganske mange båter utpå etterhvert og i lite vind gikk det seint rett før start. Starten gikk bra uten kollisjoner som vi så. Så langt så bra. Det var passelig vind til å bruke spinnakeren, så vi forberedte alle tau og bommen, og fikk opp spinnakeren og hadde en fin seilas i en halv time. Så kom det en båt skrått inn aktenfra, opp på siden av oss og begynte å presse oss til å seile skarpere mot vinden. Det ble mye blafring i spinnakeren og plutselig spjæret seilet langs begge kantene! Katastrofe! Vi dro inn mesteparten av seilet, men den ene kanten hadde satt seg fast i den øverste salingen og lot sek ikke rikke. Eneste løsning var å få en person opp i masten for å lirke det løst. Valget falt på Louise og hun gjorde en kjempejobb - det er ikke lett å gå opp i masten når det er litt sjø og hun så lettet ut da hun kom ned igjen etter utført oppdrag. Se dagens bilde! Nå må vi regne med at turen vil ta 2-3 dager lenger tid enn planlagt - seilet lar seg ikke reparer ombord - vi må vente til vi kommer til St. Lucia.
 
Fra nå av vil jeg sende bloggen litt etter kl 12 UTC (13 norsk tid) siden vi skal rapportere våre posisjoner kl 12 til ARC-kontoret. Bilder blir det litt smått med også siden vi må bruke satellittelefon.
 
Louise seems relieved to be back on deck after a trip aloft at sea
Louise virker litt lettet etter turen langt opp i masta.

English version

We awoke to a fine day with blue skies but no wind to speak of. We had a good breakfast of egg and bacon before we got going on the final preparations of filling the water tanks, putting the wheel on, cleaning and organizing buying just a few more litres of water etc. After a while boats started to move out and we followed suit after saying our goodbyes to our parents. We spent some time before the start showing the crew how the sails roll in and out, the autopilot etc. There were quite a few boats milling around in little wind, but eventually the start time came and we got over the line not too long after the gun and began on our epic journey. After an hour we decided to show how the spinaker works to the crew and made all the preparations. The spinnaker went up and we had a fun sail for half an hour. Then another boat came up outside us in a situation where I had to give way to him. He deliberately forced us to sail higher to the wind, causing the spinnaker to flog badly. Suddenly there was a ripping sound and the spinnaker split along the entire length of both sides - catastrophe! We managed to manhandle the remains down onto deck, but the sides were caught round the upper starboard spreader. The only solution was to send someone up the mast to free it. Louise was volunteered by me to do the job - which she did extremely well and was soon safely and somewhat relieved back on deck. See today's picture. The spinnaker is so badly damaged that I don't see it as realistic to repair it at sea, so we are now looking at 2-3 days more on the journey time. We will get it to a sail maker in St. Lucia. Otherwise all is fine on board, the sun is shining and all seem happy enough despite our disapointment.
 
From now on we will send the blog just after 12 UTC (same as UK time) when we also have to report our position to ARC-headquatrers. There will not be much in the way of photos either as the satellite phone just doesn't have the capacity.