Fort de France

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 25 Feb 2007 23:12
Date: 25-02-07     Time: 23:00 UTC      Position: 14:36.01N  061:04.16W   Name: Fort de France, Martinique 

Click here for English version;

Leiebilen tok oss på en lang rundtur på den sørlige delen av Martinique i dag. Denne delen er mye flatere og nesten uten regnskog sammenlignet med den nordlige delen. Den aller sørligste delen er tydeligvis ikke så nedbørrik og lignet mer på norsk fjellnatur, med unntatt av kokospalmene som er litt mer sjeldne hjemme. Vi tok dagens kulturpause ved et museum som fortalte om Martiniques jordbrukshistore - som i hovedsak dreide seg om sukker og bananer samt mye om perioden med slavearbeid. Rom-industrien var opprinnelig et bi-produkt fra sukkerindustrien men dette produktet er nå viktigere enn sukkeret selv. Inntrykket var at slavene fikk det ikke noe særlig bedre etter at de ble frigitte - lønna var dårlig og knapt nok til å kjøpe mat. Det var en rekke streiker rund 1900 som endelig bedret arbeidernes kår.  Idag fremstår Martinique som en godt integrert øy mellom den sorte og hvite rase - faktisk bedre enn St. Lucia og resten av Grenadinene etter hva vi har kunnet observere.
 
Én ting som skiller produksjonsprosessen for rom fra whisky er at rombrenneriene gikk etter hvert bort fra satsvis brenning der man fyller et kokekar med sats, koker av spritet, og så tømmer kokekaret. Prosessen ble utviket med årene til flere varianter av satsvis brenning, men til slutt overtok en kontinuerlig prosess nokså lik produksjon av bensin og diesel fra råolje med en kolonne bestående flere plater der væske og gassfasen strømmer henholdsvis nedover og oppover. Se dagens bilder av et slikt tårn.
 
Det er mange fine lange strender på den sørlige delen av øya, og vi fikk strekke beine på en lang tur langs diamant-strand. Det ble til slutt litt mye kjøring men vi fant ikke noen kyststi elle lignende til å spasere langs - alt er så overgrodd med høye trær at utsikten fra veien er borte. Det er nå godt å ha fri fra kjøringen og ta deT med ro i båten.
 
Kontinuerlig brenning av rom foregikk i slike kolonner.
The continuous production of rum was carried out in columns like this one.

English version

The hire car took us round the southern part of the island today. This part is much flatter and without the rain forest compared with the northern part. The very southern end is clearly quite dry by comparison, looking almost European apart from the coconut palms. Our cultural part of the day was spent at the museum of sugar cane history, which actually covered the entire history of the islands production of sugar and rum and also the organization of each plantation and the history of slavery. Originally rum was a bi-product of the sugar production, but has now become the most important product. The slaves didn't get to live much better after slavery was abolished as the pay was bad and hardly enough to buy their own food with. It was not until a series of strikes around 1900 forced better pay and working conditions at the plantations that the slaves really had some choice in the way they lived.  Today Martinique seem to be a well racially integrated island - better so than St. Lucia and the Grenadines according to our observations.
 
Having been round the odd whisky distillery when we were in Scotland, it was interesting to see that the rum industry developed its distillation process greatly over the years. Initially a simple single step process, rather like the whisky industry, gave a mediocre product quality in an inefficient and labour intensive way. They moved on to some variations of a semi-continuous two-step process before finally going to a continuous distillation column with reflux and reboiler and a double top condensation phase - not unlike the production of petrol and diesel from crude oil. See today's picture of such a column.
 
There are many fine beaches on the southern coast and we stretched our legs by having a nice long walk along Diamond beach - with a view to Diamond Rock which I wrote about some days ago. Otherwise it was often difficult to get a good view of the ocean as the trees lining the roads are so thick that they prevent one seeing much as one drives along. After all that driving it is now good to be relaxing on board the boat again.