Lerwick - Fair Isle

Nano's blog.
Nigel Anderson
Thu 25 May 2006 17:25
Date: 25-05-06     Time: 17:00 UTC      Position: N59.32.29  W001.36.20   Name: Fair Isle

Click here for English version;

For å begynne med igår kveld - vi var på åpningen av en utstilling om Shetlands kultur og historie, med musikk fra Shetland framført av noen meget flinke folk på fela. Bilde lenger ned på siden. Artig å høre om tradisjonene til musikken på Shetland.
 
Vi valgte å stå opp tidlig - kl 6 for å komme avgårde i god tid med hensyn på tidevannet rundt Sumburgh Head. Den danske båten fikk 15 minutters forsprang på oss, noe vi hentet inn ganske raskt. Det var bra vind fra vest - ikke den beste retningen for oss, men vi klarte å seile så å si hele veien fra havn til havn - kun 30 minutter med motorgang for å komme inn og ut av havn. Det var en del sjø, og vind mellom frisk bris og liten kuling, så vi stilte seilene deretter og fikk bra bør ned til Fair Isle (bilde av havnen lenger ned). Nøyaktig 6 timer brukte vi - over en time bedre enn ventet. Danskene kom inn tre kvarter etter oss - deres båt er både kortere og mindre moderne i skrogdesign. Etter en enkel lunsj av "pork pies" og øl, ble det tid til en liten lur. Så kom ferje inn til Fair Isle - og der var en man vi kjente fra før - Ian Best (omtalt for noen dager siden). Han kjørte oss og danskene til gården sin på den andre enden av øya, der vi ble invitert inn til kaffe og lapper - som smakte fortreffelig. De fortalte oss mye om livet på Fair Isle. Her er det 68 fastboende. Når barna blir 12 flytter de til Lerwick for å gå på skole, og er hjemme kun fjerde hver helg. kona til Ian - Lisa - driver med musikk og litt kunstverk. Ian driver også med båtbygging, og han viste oss det siste prosjektet sitt på verkstedet sitt. Vi gikk de ca 4km tilbake over øya til båthavnen.
 
Ikveld skal vi på forestilling av lysbilder fra South Georgia og musikk - med Lisa blandt musikerne. Bilde av Ian og Lisa under.
 
Fiddlers from ShetlandFair isle harbour
 
(Pictures, Shetland fiddlers, Fair isle harbour, Ian and Lisa)
Begining with yesterday evening - the opening of the exhibition of Shetland history and culture was very interesting. We were entertained for an hour by the local fiddlers with a selection of Shetland music, mostly originating from weddings.
 
We got up at six this morning to catch the tide past Sunburgh head. We had a pretty fresh westerly with 2m waves. The Danish boat left 15 minutes before us, but we soon caught them up, and arrived at Fair Isle 45 minutes ahead of them. Our boat is both longer and more modern in hull design, so our boat speed gave us a considerable advantage in the fresh conditions. We sailed from harbour to harbour - just 30 minutes of running the motor was necesary. The trip took exactly six hours, about an hour better than we had expected. We got in to harbour and enjoyed pork pies and beer for lunch, followed by a nice kip.
 
The Ferry came in with the chap we were introduced to a few days earlier - Ian Best. He kindly drove us to his farm at the south end of the Island, and invited us (the Danes too) in for coffee and miniature pancakes - delicious. His wife - Lisa - was a source of information about Fair Isle - she grew up here. There are 68 inhabitants here, and the children have to live in Lerwick to go to school when they are 12 years old. Most people are crofters - they have a few sheep or other animals, which adds to income from other jobs - often part time. Ian, apart from working on the ferry which runs 3 days a week in the "summer" and only tuesdays for the other 7 months, is also a boat builder, and he prouldy showed us his latest project, a 23 foot wooden Shetlands boat being build for a museum.
 
The three mile walk back to the harbour showed us the fantastic nature of the island - including a great variety of birds.  This evening we are going to a slide show from South Georgia, followed by some music where Lisa is participating.