Benodet - concarneau

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 21 Jul 2006 15:53
Date: 21-07-06     Time: 16:00 UTC      Position: 47:52.21N  0003:54.80W   Name: Concarneau 

Click here for English version;

Jeg måtte på do kl 7, og fikk ikke sove mer, så vi kastet loss fra fortøyningen vår, og gikk for motor ut av Benodét mens båten var våt av dugg og før de andre båtene hadde begynt å våkne til live. Turen til Concarneau var på tolv sjømil, men vi valgte å bruke god tid og stoppet opp for å prøve fiskelykken underveis - ikke napp en gang. Vi stoppet også for å dusje på dekk da varmen begynte å sige på. Da vi kom til Concarneau kl 11 hadde båtene begynt å dra, og vi fant en fin ledig plass på gjestebrygga.
 
Concarneau er en flott by med en gammel bydel som er bygd på en øy omtrent midt i det som nå er havnen. Man kunne løfte broen opp ved fare for angrep. Gamlebyen er nå fylt med butikker myntet på turisme, restauranter osv. og har et museum eller to. Vel verdt å bruke noen timer der som vi gjorde - inkludert en lang lunsjpause for crêpes (pannekaker). Resten av byen har alt det man ellers kunne trenger - og mer til. Dagens bilder viser inngangen til gamlebyen og dens festninger.
 

English version

I got up to go to the loo at seven, and couldn't sleep any more, so we quietly slipped our mooring, and motored out of the river at Benodét with the boat covered in  the nights dew, and the other boats not yet waking up. There was only the odd fisherman was up and about. The run to concarneau is only twelve miles; we took it easy - stopping to fish on the way. We didn't get a bite even - different sort of fish here than we are used to fishing for i imagine. We stopped up and drifted with the current for half an hour while we showerd on deck in the now strengthening morning sun. Arriving at Concarneau at eleven we found a vacant slot on the visitors pontoon recently vacated by a departing yacht.
 
Concarneau is a lovely town, with the historic town build in a fortress of walls on an island in the middle of what now is the harbour. A drawbridge could be raised if there was an attack on the town. This part of town is now full of shops and cafés - charming. We spend a few hours here including a lunch of crêpes and a tour round the baker's shop where we bought a couple of delicious French cakes to eat sitting on the ramparts. The rest of the town has all the usual shops, restaurants and hotels that a sizeable town is expected to have. Today's picture is of the entrance to the "Ville close".