Bermuda - Azores. Day 11

Nano's blog.
Nigel Anderson
Thu 31 May 2007 16:08
Date: 31-05-07   Time: 15:00 UTC   Position: 32:19.18N 037:52.57W 

Distance last 24h: 146      Distance from Bermuda: 1355      Distance to Horta: 587
Wind speed & direction: SSE 22-24 kn     Current COG, SOG: 090 6.6   Waves: 1.5m   Barometer: 1024

Click here for English version;

Nok vind har vi hatt det siste døgnet  - opp til 25 knop - men fra en god retning, syd eller litt vest for syd. Vi har seilt litt mer syd igjen for å komme unna de sterkeste vindene fra lavtrykket lenger nord - hele natten seilte vi på 110 grader, men har nå lagt tilbake til 090. Det er trolig snart på tid å legge kurs mer nordover igjen, kanskje for første gang rett mot målet! Det virker nå nokså sannsynlig at vi reiser direkte til Horta på øya Faial istedenfor å være innom Flores der vi hører at havneforhold er dårlig hvis det ikke er pent vær. Det har vært mye vind over Azorene dette året - og vi hører også over både England og Norge. Vi får håper det roer seg før vi reiser fra Azorene.
 
Oppe på dekk i strålende sol men mye vind og litt sjøsprøyt er Rønnaug en kløpper til å reve seil når vinden øker eller vi drar fra de andre båtene, for å så å slippe ut igjen når forholdene tilsier det. For tiden holder hun oss midt i mellom med 2-3 kabellengders avstand. Hun fikk også en saltvannsdusj da en stor bølge brøt over cockpiten.
 
Den sterke vinden i natt har gjort at Anna har seilt veldig bra - fortere enn Seven klarer og vi måtte ikke sette på bremsene for mye heller. At vi har seilt litt inn mot bølgene har gjort livet litt surt for alle båtene - noe som ble mye bedre da vi la om til østlig kurs. For Anna sin del har det vært ekstra ubehagelig fordi hun tar inn så mye vann når baugen graver seg ned i bølgene og det renner sjø over dekket hennes. Morten må lense både titt og ofte for å holde ting i sjakk. Seven rapporterer og greie forhold - bedre nå at vi har vinden litt aktenfor tvers. Seven slår litt ubehagelig i motsjø - det gjør vi også.
 
 

English version

We have had enough wind this last day - much of the night at 25 knots, but perhaps just a little less now. The direction has also been fine - south or a little west of south. Through the night we have sailed a course of 110 degrees in order to get a little more south of the low pressure system which is giving winds up to 40 knots further north. We have now changed back to due east and can probably have a bit of north in our course later today. Perhaps we can soon point the bow directly to Horta - which now seems the most likely place of arrival having come so far east. We hear that the harbour at Flores is not so good in a blow; which is seems likely to do at any time there as the winds this year seem unusually strong, both here, in England and Norway.
 
On deck in strong sunshine, fresh wind and a little spray, Rønnaug is doing a great job of reefing the sails when the wind increases or we start to pull away from the other boats - who are just 2-4 cables away on each side of us. She just caught a real salt water shower just now as a big wave broke over the side of the boat sending heavy spray over the whole cockpit - and her.
 
Anna however likes a bit more wind than we and Seven do and she has sailed consistently faster than Seven through the night. We have not needed to put the brakes on much to match her speed either. As we have been sailing into the waves, this has made life on board a little less comfortable than it is now that we have turned due east. Particularly Anna does not like going into the waves as she leaks a lot of water through her deck and anchor-well so than Morten has to keep pumping out the bilge. Seven reports that all is well on board - particularly now that we are more off the wind and waves - she doesn't like going into head seas any more than we do.