Jura - West Loch Tabert

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 11 Jun 2006 17:37
Date: 11-06-06     Time: 16:30 UTC      Position: N55.51.04  W005.26.85   Name: West Loch Tabert 

Click here for English version;

Enda en dag der vinden får riggen til å ule! Havnen vi lå i på Isle of Jura var ganske åpen for vind og bølger når vinden kom fra syd-øst, og det ble en litt urolig natt. Igjen måtte vi bestemme oss for hva vi skulle gjøre. Vi hadde mest lyst å kome til Port Ellen på sør-enden av Islay for å ha et godt utgangspunkt for den lange turen over til Nord-Irland, men det var kraftig vind imot oss hvis vi skulle gjøre den turen - og det fristet alldeles ikke. Alternativet var å dra over til øst-siden av farvannet mellom Jura og Mull of Kintyre, og finne havn på en øy som heter Gigha. Tredje alternativet var å komme ut på sjøen, og hvis det var for ubehagelig, å snu tilbake til gjesteplassen vår og vente på været der. Da vi kom ut kunne vi avskrive Port Ellen med en gang, så vi måtte seile så skarpt mot vinden vi kunne over mot Gigha. Det blåste godt, men igjen var det sol fra skyfri himmel - selv etter at det kom noen byger igårkveld og gjennom natta. Vinden økte på, og vi måtte innse at havnen på Gigha ville være utsatt for vinden og bølgene fra den nå mer sørlig vind, så vi måtte trille fram enda et alternativt. Litt lesing i pilot-boka tydet på at vi kunne finne ly og havn mot enden av en lang fjord som nesten går tvers over Mull og Kintyre - West Loch Tabert. Det var merket med gjestefortøyning et godt stykke opp i fjorden, men vi så ingenting på den antydede plassen. Helt innerst var det både smalt og grunt, men det var en brygge med noen fiskefartøy som lå fortøyd, og etter mye strev med vinden klarte vi å få tau i en fiskebåt, og forhalt oss inn på siden av den. Det var godt å komme i havn idag! Det ble ikke mye tid til bilder idag, så under er et bilde av noen gamle vrak som ligger her i enden av fjorden.
Old wrecks in the harbour
Another day when the wind howls through the rigging! The harbour at Jura was rather exposed to the swell and south-easterly winds, resulting in a rather rolly night. There were odd rain showers in the evening and at night, but we woke again to clear skies and sun. The wind was unfortunately in the south - so we had three alternatives. Port Ellen on the south end of Islay was where we wanted to go in order to have the best start for the long run over to Bangor in Northern Ireland. We could also head more easterly across the sound of Jura, to an Island called Gigha. A third alternative being to stick our noses out of the protection of the bay, and if it was too windy, then return to our guest-mooring. Having got out onto the sea, we quickly eliminated Port Ellen as a possibility - the wind and waves were very wrong, so we headed over towards Gigha. The wind increased and came a little more south-easterly and we soon realised that the harbour at Gigha would be too exposed to the prevailing wind and waves, so a fourth alternative had to be found. This turned out to be a long loch which almost splits the Mull of Kintyre into two - West Loch Tabert. The pilot guide indicated guest moorings at one place well into the loch, but we saw absolutely no signs of these either at the place indicated on the map, nor anywhere else. Fortunately at the innermost point of the loch is a small pier which local fishing boats use. The channel leading to it is both shallow and narrow, but we negociated it without problem, and got a rope aboard a fishing boat. The wind was blowing ut off the fishing boat, and it was with some difficulty that we finally got more ropes onto her, and carefully pulled and winched ourselves alongside. Good to be safely moored! There doesn't seem to be much here, though there is a village a mile or so away. We will probably not even bother going ashore. Todays picture is of a couple of old fisking boat wrecks which lie here at the end of the loch.