Blog-template

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 7 Mar 2007 21:14
Date: 07-03-07     Time: 22:00 UTC      Position: 14:44.56N  061:10.65W   Name: St. Pierre, Martinique  

Click here for English version;

Vi var så vidt innom St. Pierre med leiebil da vi lå i Fort de France, men fikk ikke sett så mye av stedet da. I dag har vi derimot sett det meste av det vi orket å se på i varmen. Det har vært mye sol idag, men toppen av Mt. Pelée har vært innkapslet i skyer hele dagen, og vi valgte derfor ikke å prøve oss på en fjelltur opp dit. Siden vi begge føler for tiden et visst behov for å være i nærheten av et toalett, fristet det heller ikke med en lang tur i naturen. Derimot har vi opplevd mye her i St. Pierre. Selve byen er litt merkelig med en blanding av bygninger som står til forfalls, uberørt etter vulkanutbruddet i 1902 ødela byen; bygninger som har blitt reparert etter utbruddet, og helt nye bygninger i en blanding av stiler. Ruinene etter det gamle teateret og byens fengsel (som er vegg-i-vegg med hverandre) var vel verdt å se. Likeså ruinene etter en sukkerfabrikk som nå var en slags kombinasjon av museum og botanisk hage. Her var det også en utstilling av insekter som finns i Karibia - spesielt noen flotte sommerfugler som vist i bilde #1. Like ved dette stedet var en fin restaurant der vi inntok en særdeles nydelig lunsj av salat - se dagens bilde #2. Resten av ettermiddagen har vært viet til å svømme for å kjøle oss ned, samt å holde oss i skyggen.
 
Butterflies - especially for Helen who is shortly going into hospital for an operation and is in our thoughts.
Sommerfugler.
Butterflies.
 
En sunn lunsj (hvis man ser bort i fra ølene da!)
A healthy luch (apart from the beers!)

English version

We visited St. Pierre briefly with a hired car when we were staying in Fort de France, but did not see much of the place. Today however we have redressed that matter and, considering the heat, feel that we have seen all there is to see. We had hoped to walk up to the top of the volcano of Mt. Pelée, but this has been enclosed in thick clouds all day and combined with the fact that we both feel the need to be reasonably close to a toilet, meant that we just spent the day in the town. The place is an interesting mix of old ruined buildings which have presumably stood like this since the eruption in 1902; other places seem to have been rebuilt or repaired after the eruption, while yet others are clearly of new origin. The ruins of the old theatre and the prison have been left as they were after the eruption - though made safe for visitors and supplied with information boards. Out of the town is a museum combined with botanical gardens based round the ruins of a sugar and rum factory where we spent a pleasant hour looking round. They also have a small exhibition of the insects of the Caribbean including some lovely butterflies (Picture #1) which I include especially for my sister who is very fond of them. Here also is a very nice restaurant where we ate a very good lunch of salad - see today's picture #2. The rest of the afternoon got too warm on land, so we came back to the boat to have a cooling swim, then kept in the shade for an hour or so reading and sleeping.