St. Mary's, Isles of Scilly

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sat 15 Jul 2006 20:43
Date: 15-07-06     Time: 18:30 UTC      Position: 49:55.17N  006:18.79W   Name: St. Mary's Harbour, Scilly 

Click here for English version;

Enda en strålende dag - høyere solfaktor påkrevd! Vi fikk jolla på vannet etter frokost, og reiste inn til land med jolla flytende blant mange andre i et hjørne av havnen. De fleste jolle-eiere hadde fortøyd rett ved trappa istedenfor det som er høflig praksis å dra jolla vekk fra trappa når man har kommet i land. Vi måtte klatre over 5-6 joller fra der vi fortøyde til vi kom til trappa. Da vi kom tilbake var det blitt lavvann, og forholdene var litt enklere - man kunne gå tørrskodd til sin egen jolle - som måtte da dras over sand og tang til sjøen. Se bildet av alle jollene.
 
Hugh Town heter selve "byen" her på St. Mary's, og er kjempekoselig. Mange små gamle hus som utvilsomt har vært hus til fiskerfamilier og andre fra trange kår opp gjennom årene. Nå vil en vanlig fisker måtte jobbe hele livet til å kjøpe et slikt hus! Prisene her er helt hinsides - litt på linje med hyttene på Sørlandet. Sjøutsikt og litt koselig beliggenhet koster 4-5 millioner kroner for et lite hus med to soverom. Finere steder opp til ti millioner! Dette er tydeligvis Englands svar på Blindleia for rike aksjemeglere, advokater osv fra de store byene. Resultatet er ikke helt negativt - alle husene er ekstremt velstelt med pene hager. Transport inn til stedet er ikke så enkelt - det går en ferje en gang for dagen fra Penzance, men det er et utall av helikoptre og småfly som lander og letter fra den lille flyplassen. Et godt utvalg av hoteller og billigere overnattingsalternativer gjør at også "vanlige" turister kommer hit og stedet har en avslappet følelse. Også de store tidevannsforskjellene gjør at ting går mer i naturens tempo - du kommer verken til eller fra en del av de mindre øyene før det er vann i havnen igjen.
 
Vi valgte å titte rundt hovedstedet Hugh Town, som har en del butikker preget av at dette er et rikt turiststed, samt en brukbar matbutikk, og det et lite samfunn trenger. Siden øygruppen var viktig militært sett - sjøen mellom øyene kunne bruket til oppankring av mange krigsfarttøy, har stedet en lang fartstid som garison-by, med festninger og forsvarsstillinger. Vi brukte litt av formiddagen til å vandre rundt festningen som kontrollere innløpet til øygruppen. Turen var ca 3 km lang, og ga nydelig utsikt over havet og de andre øyene. Bilde #2 viser oss og byen Hugh Town som er bygd på et tynt land stripe mellom to øyer med sandstrender på begge sider.
 
Pub-lunsj på land var en selvfølgelighet, og etterpå gikk vi litt til før vi dro tilbake til båten med lørdagsavisen - som vil sikkert holde oss i gang til onsdag. Her kunne vi blitt i mange dager - det er mange andre øyer, flotte botaniske hager på den ene, fine turer, sykkelturer kan ordnes, samt rikelig med sandstrender - men sjøtemperaturen er ikke spesielt fristende til bading. Men været bestemmer litt, og vi ønsker å utnytte en fin nord-østerlig bris som er meldt til imorgen for å komme over til Brest i Frankrike.
 
 

English version

Another fantastic day today - higher sun factor necessary to avoid a repeat of yesterdays "well done" cooking. After a leisurley breakfast we got the dinghy on the water and motored the short distance across the harbour to the designated dinghy parking corner. Lots of dinghies were already tied up - completely blocking the steps from the water onto land, so we had to tie up some way away and then hop from dinghy to dinghy in order to get to the steps. Getting back later in the afternoon turned out to be easier as the tide had gone out, leaving all the dinghies high and dry, so we could simply walk on the sea bed to ours, then carry it over the sand and seaweed to the sea. See the upper picture.
 
Hugh town is the name of the "town" here on St. Mary's, and is the capital for all the islands. Many small and old houses have no doubt been the homes of fishermen and other not so well off people for generations. Now an average fisherman would probably have to work his whole lift to pay for one of these small houses. A small place with some sea view goes for three to four hundred thousand pounds, bigger places seven to eight. This is clearly the "in" place for rich share dealers, lawyers etc from the big cities to have their second home. However, the result is quite positive with so much money around - all the houses are well looked after with immaculate gardens. A plethora of hotels and B&B's caters for the less well endowed visitor making a net result which we experienced as extremely positive and relaxed. One is forced to relax as natures time plan dominates - some of the islands cannot be reached by boat at low water, so one must just wait for the tide. Why do so many choose such an inaccessible place for their second home? Perhaps that is some of the charm. There is a ferry from Penzance one a day, but helicopters and small planes seem to run an endless shuttle in and out of the small airport here.
 
We chose to look around Hugh Town first. There is quite a selection of shops which bear the mark of being in a rich tourist place. In addition an OK food store and other shops a small community needs. Rather interestingly we went into the baker to buy a fresh loaf of bread, only to be told that they have stopped baking bread, just doing cakes (Marie Antoinette syndrome here?). The co-op food shop clearly hadn't realised this, and were sold out of bread by ten thirty in the morning as they now have a monopoly on bread here. We then walked around the old defensive fort walls, which stretch round a large part of the island, about three km in all. Picture #2 shows the town which is built on an ismuth with sandy beaches on each side.
 
A pub lunch when on land is obligatory, and we then viewed the island a little more before getting the dinghy back to the boat with the Saturday newspapers - which should keep us going until Wednesday. We really could have stayed here many more days. There is a botanical garden on one of the other islands, lots of other islands to see, many alternative anchorages and fine opportunities for walking tours or hiring bicycles. However, we want to make the most of a favourable wind to get us over to Brest in France tomorrow, so we will leave here with a feeling that we should come back and "do" the place properly sometime.