Rendsburg - Kiel, Kiel Canal.

Nano's blog.
Nigel Anderson
Thu 26 Jul 2007 16:21
Date: 26-07-07     Time: 16:00 UTC      Position: 54:20.38N  010:09.48E   Name: Kiel 

Click here for English version;

Rendsburg viste seg å være en behagelig nok by med gamle hus, kirker osv. Vi nøt en øl på torgplassen i kveldssola før vi tok en drosje tilbake til båten - det var vel litt langt å spasere fant vi ut etter å ha gått inn til byen. Dagens seilas var ikke så veldig lang og vi tok vår tid med å nyte frokost før vi tøffet mot Kiel. Denne enden av kanalen har en del trangere partier der større skip må vente på møtende trafikk. Dermed blir det ofte kolonnekjøring og man blir forbikjørt der det er trangt - man skal holde helt til styrbord i kanalen, men ta høyde for bølger og et dragsug idet man blir forbikjørt.
 
Vi måtte vente en halvtime på å komme inn i slusen i Kiel - de ville antageligvis vente på flere båter eller spise ferdig lunsjen sin. Det var ikke mye høydeforskjell over slusen - kanskje 10cm, med sjøen litt høyere enn kanalen. Fra slusen til der vi nå ligger var bare et par sjømil - og vi ligger i gangavstand av sentrum med gode fasiliteter for den nette summen av åtte euro for natten! Nå blir vi her et par netter for å se oss omkring og treffe en gammel kamerat av Nigel. Dagens bilde - her i Tyskland har de orden på ting, en politienhet for vannvern.
 
Wasserschutzpolitzie-kontoret.
The office of the Wasserschutzpolitzie.

English version

Rendsburg turned out to be a very pleasant little place with some old houses and churches etc. We enjoyed the evening sun with a beer on the old cobbled market place before taking a taxi back to the boat - it was a bit of a hike in to town and we couldn't face the same hike back again. Today's run wasn't very long so we took our time with breakfast etc. The eastern end of the Kiel Canal has some much narrower parts, here the big ships have to wait in wider areas for oncoming traffic. This tends to result in big ships congregating in convoys and one gets passed by three ships in rapid succession. Pleasure boats have to keep right into the edge when being passed - but beware of the waves and undertow generated by the big ships!
 
We waited for half an hour to get into the lock at the end of the canal - the lockmaster clearly wanted to fill the lock up a bit more - or have his lunch. We passed through - rising about 10cm to the sea, and motored south towards the town of Kiel where we found ourselves a guest berth in the marina nearest town - just walking distance away. Here the protection is good, fine showers etc, near the city, and all for eight euros per night! We were even pleasantly surprised by the fee for passing through the Kiel Canal - just 18 euros for a 12m boat. Today's picture: the Germans like control and order - they even have a special police unit for the protection of the waterways.