Isle de Groix - Belle isle - Ile Houat

Nano's blog.
Nigel Anderson
Tue 25 Jul 2006 16:04
Date: 25-07-06     Time: 15:30 UTC      Position: 47:22.94N  002:57.62W   Name: Ile Houat 

Click here for English version;

Vi spiste en nydelig middag på restaurant igår - grønn salat, fisk, og dessert. En fin slutt på dagen. Da vi kom tilbake til båten kom vi i snakk med et norsk par som lå i flåten av båter ved siden av oss. De skulle reise tidlig, så vi stokket litt om på båtene slik at de lå utenfor oss og var fri til å dra grytidlig. vi hadde også tenkt å dra tidlig, så det var smart å organisere ting slik at det ikke var andre båter involvert i prosessen med å komme seg ut på morgenkvisten. De hadde hentet sin splitter nye seilbåt fra verftet litt lenger sør i Frankrike noen dager tidligere, og var på vei hjem til Norge. På grunn av forsinkelser på verftet, var ikke båten klar da de kom, slik at sommerferien på 4 uker var nå blitt bare to uker for å seile hjem - nokså tøft. De dro klokka fire. Bilde av dem (Line og Leif-Roald) lenger ned på siden.
 
En tidlig start idag så oss forlate havnen i Port Tudy samtidig med soloppgangen (se bildet). Vi ville ha tid på den største av Bretagnes øyer - Belle Isle, som betyr pen øy på fransk. Navnet passer bra - vakkert fra sjøen, og det vi så av Le Palais som er hovedstaden bar også preg av en velholdt øy. Vauban - en stor fransk militærleder fra 17-hundretallet - hadde bygd en stor festning her som skule være uovervinnelig. Britene inntok øya i 1761. Festningen var et flott skue like ved havnen. Vi gikk iland for å handle fersk brød og se oss om. Det ble en fine tur i de smale og travle handlegatene, og Rønnaug fikk kjøpt seg dykkermaske og snorkel. En øl på fortausrestaurant hører med til slike utflukter. Vi hadde gått for motor til Belle Isle, men nå hadde vi god tid til å komme til ankerplassen for kvelden, og seilte de sju sjømil over til enda en øy - Houat - i en fart på 2-3 knop. Det begynte å regne og holdte på i nesten to timer før det ga seg. Så mye regne på en gang kan ikke vi huske fra hele turen. Det som er fint med bimini'en (sol-skjermen) er at den fungerer også som paraply, cockpiten er tørr og fin og det går an å være ute selv i regnvær uten å kle på seg regntøy.
 
 

English version

We had a very pleasant dinner at a restaurant in Port Tudy yesterday evening - green salad, a fish course (tuna being the local speciality), desert and coffee. Arriving back at the boat we got talking to a Norwegian couple who were rafted up in the neighbouring raft of boats. They were trapped in by another boat whose owner was not on board; as they were planning on a very early start we unrafted their boat and reorganized things so that they were outside us, free to leave early in the morning. They had just collected their brand new Dufour 38 footer from La Rochelle, but the boat was delayed by almost two weeks, so the four week holiday they had planned to get back to Norway was now just two weeks - a pretty tough schedule. They left at four in the morning. Picture of them (Line and Leif-Roald) above.
 
We made an early start too - leaving as the sun rose over the harbour entrance (see picture). We got the favourable tide down to Belle Isle, which is the largest island off the coast of Brittany. We had a few hours ashore to see Le Palais which is the capital town - and a very nice and quaint place of narrow streets and shops. Rønnaug bought herself a diving mask and snorkel. We also picked up fresh bread - a must in France as the bread doesn't last more than one day. The harbour has a huge fort or citadel  as neighbour. Built by the famous French military leader Vauban in the 18th century, the fort was believed to be invincible. The British took the island in 1761 (Search for "Great French military victories" on google.com and click on the first search result). Completing the visit ashore with the compulsory beer at the street side cafe, we returned to the boat for the short (7 miles) sail to another island - Ile Houat. As we had plenty of time, we sailed as 2-3 knots in the weak breeze. It actually reained for a couple of hours - not that it mattered much. Our bimini which is so good at keeping the sun off us in the cockpit works just as well with rain, so one can be out in the cockpit in the rain without getting wet. Arriving at ile Houat we anchored up for the night in complete peace just off a lovely sandy beach.