Copenhagen

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 1 Aug 2007 18:21
Date: 01-08-07     Time: 16:00 UTC      Position: 55:43.01N  012:35.51E   Name: Copenhagen 

Click here for English version;

Det var kjølig og mye vind i dag tidlig - så vi bommet med antrekket da vi dro til byen. Det ble riktig varmt etterhvert - og vi som lo av de som gikk i shorts tidlig på dagen! Det var direkte "dejlig å være norsk i Danmark" da vi satte ute og spiste lunsj ved Nyhavn.. Vi har vandret rundt mye av det historiske København i dag og sett slott, kirker og (igjen) den lille havfruen (se bilder). Vi har også handlet litt og brukt mye tid på å finne ut av om vi kan få moms tilbake med systemet "Tax Free For tourists". Vi hadde tenkt å kjøpe en bil-GPS og noe datautstyr, men vi har gitt opp tanken foreløpig fordi det er så kronglete for de som ikke reiser ut av landet (og EU) med fly. Det er også sådd tvil om avalen gjelder mellom Danmark og Norge. Vi gir opp prosjektet og kjøper det neste gang vi er i EU med fly. Dette førte til at vi trasket rund mye av byen og ble slitne i beina begge to - så nå tar vi det med ro resten av dagen.
 
Den lille havfruen, avbildet forfra denne gangen.
The little mermaid - from the front this time.
 
Dronningens slott.
The queen's palace.

English version

It was a cool and windy morning today - which fooled us into wearing warm clothes, and we laughed at the odd tourist wearing shorts. By lunch time we were regretting not having lighter clothes on as the sun came out and the temperature soared. Sitting outside for lunch at "Nyhavn" was most pleasant. We have wandered through much of the historic part of Copenhagen and seen churches, palaces and (again) the little mermaid (see pictures). We have done a little shopping and wanted to investigate how to get the VAT back on our purchases through the "Tax Free For Tourists" scheme. Again this seems very complicated for those not leaving by 'plane and there was even some doubt if one can do so between Norway and Denmark. We gave up after a while and will buy a GPS-navigator for the car and some other computer things when we are in France or England later this year. All of this meant that we walked rather a lot today - and we are both feeling weary in the legs. The rest of the evening will be spent doing little or nothing in the boat.