Train ride to Porto

Nano's blog.
Nigel Anderson
Thu 14 Sep 2006 17:20
 
Date: 14-09-06     Time: 19:00 UTC      Position: 41:22.30N  008:45.89W   Name: Póvoa de Varzim

Click here for English version;

Vi hadde ikke tenkt å reise ut av havnen med båten idag allikevel - men da vi så den enorme swell'en som brøt over moloene (se bildet) mistet vi all lyst på å være på havet.
 
Etter gårsdagens regn og kjølig temperatur var det deilig å se sola igjen idag, og kunne gå i shorts hele dagen igjen. Vi tok det splitter nye toget (metro) in til Porto idag, turen i seg selv var en fin opplevelse. Alt var nytt og lett å bruke. Billig var det også - kr16 for hver av oss for den 45 minutter lange reisen. Portugueserne investerer mye i infrastruktur for tiden - toget gikk ved siden av en ny seks-felts motorvei som nesten er ferdig. Kommunikasjonen vil sikre landet for fremtid med tanke på arbeidsplasser osv - kanskje Norge har noe å lære her istedenfor å sette penger i utenlandske aksjeselskap? Portugueserne er også ekstremt flinke med steinarbeid. Alle stasjoner om områder rundt var lagt med belegningsstein eller brostein og arbeidet var av høyt faglig kvalitet. overalt ser man at de bruker stein i sine veier og vegger. Ikke rart at vi brukte Portuguesere i min siste jobb da vi bygde to gedigne ovner for baking av anoder.
 
Porto er en flott by - iallfall i sentrumsområdene og turiststedene. Selve omegnet var ikke noe spesielt. Det gikk litt tid til å titte inn i alle skobutikker osv (noe som den ene av oss ikke er så veldig glad i!), før vi tok en lunsjpause og gikk over til å se noe av severdighetene Porto har å tilby. Vi rakk ikke over så veldig mye, men vi kan ta en ny dagstur senere. Den ene gamle kirken (São Fransisco) hadde fantastiske utsmykking i form av trearbeid belagt med gull. Det var estimert til 400kg gull i kirken! Den gamle losjen for vinhandlere var også en flott bygning med meget eksklusiv interiør. Vi gikk over den ene broen - også i to etasjer og også designet av Gustaf Eiffel (se bildet), til Vila Nova de Gaia som er hjemmet til Portvin. Her står alle de kjente (og ukjente) navn på rekke og rad. Vi valgte Sandeman som stedet å besøke, og hadde en fin omvisning i kjellerne der guidet av en ung Portuguesisk jente som kunne snakke nesten perfekt engelsk (se bildet). Det ble litt smaking etterpå også!
 
Turen opp fra elva til metro-stasjonen var bratt - som resten av Porto og Vila Nova. Vi så for sent at vi kunne tatt en funikular opp til nivået Metroen går på (den øverste etasjen på Eiffels bro).
 
Bølgene bryter over moloen - et gammelt værtegn som betyr "finn på noe annet enn seiling idag"
The swell breaking over the harbour wall - an old sailor's weather sign meaning "do something other than sailing today"
To-etasjers bro designet av Gustav Eiffel. Biler underst, tog øverst. Båtene ble brukt før i tiden for å frakte vinen ned elva til Porto.
Two-storey bridge by Gustav Eiffel. Cars on the lower deck, train on the upper. The boats were used in the old days to transport wine down the river to Porto.
Vår guide påkledd som Sandemans varemerke.
Our guide dressed as the Sandeman trademark - the Don.

English version

We were not intending to leave the harbour by boat today anyway, but when we saw the swell breaking over the harbour wall (see picture) we lost all longing for the sea!
 
After yesterday's rain and cool temperatures it was a pleasure to see the sun again and be able to wear shorts all day. We took the brand new metro-train in to Porto - a trip of about 45 minutes. The train ride itself was a pleasure, riding through the suburbs and countryside with maize fields and small vineyards. Cheap too - under two euro per person each way. The Portuguese are certainly investing in their future in the form of infrastructure. By the side of the new train line work was in progress on a new motorway - nearing completion. The Portuguese are real craftsmen when working with stone; all the stations were paved with sets or cobbles and one sees the stone work everywhere in both pavements and walls. Not surprising that in my last job we had Portuguese workers in to build two huge baking furnaces.
 
Porto is an elegant town - at least the centre and the touristy bits. The suburbs are nothing to write home about (or a blog about!). The morning was spent traipsing round shoe shope etc, something which one of us does not get such a kick out of. After a pleasant lunch we went over to being tourists and saw at least a few of the sights. We didn't do more than scratch the surface really, but we can always come back. The old church of São Fransisco was an amazing piece of wood sculpture inside - all overlaid with leaf gold. The estimate is for 400kg of gold leaf in total in the church. The old commerce building for the wine merchants was both an architectural pearl from the outside, and elegantly furbished on the inside. We wandered along the river up to the two-storey bridge (also designed by Gustav Eiffel, but this one much more like the tower) which crosses the river Duoro over to Vila Nova de Gaia (see picture), which is the home of the Port producers. Here one can see the names of all the known (and unknown) port producers. We chose the Sandeman cellars for our visit. The tour told the history of the company and the process of Port making - all told by a young Portuguese girl who's command of English was almost perfect (see picture).
 
The walk up from river level to metro level (the upper storey of Eiffel's bridge) was long and steep; we only saw the funicular railway when we had got to the top!