Luarca - Ribadeo

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 13 Aug 2006 16:08
Date: 13-08-06     Time: 15:10 UTC Position: 43:32.39N  7:09.19W   Name: Ribadeo 

Click here for English version;

I går kveld var det starten av en fiesta der vi lå i Luarca. Vi gikk i land for å nyte stemningen - det var mye liv og røre! Nordre Spania har sine keltiske tradisjoner, og her så vi en gruppe sekkepipespillere i lokal kostyme. Det var fyrverkeri, tivoli, et rockeband som spilte, og utrolig mye folk i gatene. Musikken fortsatte til langt på natta, heldigvis såpass langt fra der vi lå at det ikke gikk for mye utover nattesøvnen. Sjøen hadde roet seg i forhold til forrige natt, og vi fikk ligge stille uten mye rulling mesteparten av natten. Det kom litt mer sjø inn i havnen tidlig på morgenkvisten. Vi ordnet med jolla og tauverk, og forlot havnen kvart på ti. Det var dessverre ikke seilevind i det hele tatt, så vi sløyfet planene om å komme til Vivero for å møte opp med "Madame", og la kurs mot Ribadeo, en kortere tur på rundt 25 sjømil. Den engelske båten dro samtidig med oss, og vi hadde kontakt med dem mesteparten av turen. De kom inn kort tid etter oss.
 
Her var prosedyren hos "capitainia" mye enklere enn i Gijón. De eneste papirene han ville se var euro-sedler! Forholdsvis dyrt her - 27 euro. Han kunne bare to ord engelsk - "no problem". Vi ruslet rundt byen - som var stengt siden det er søndag, men restaurantene var stappfulle - alle spanjolene spiser ute på søndag ettermiddag. Byen er ikke spesielt tiltalende, men noen av bakgatene hadde en viss sjarm. Vi ligger iallfall trygt fra bølger og støyende fiestas, og har strøm og vann. en dusj er påkrevd nå etter den varme turen til byen. Dagens bilde fra gravplassen i Luarca.
 

English version

Yesterday evening was the start of a fiesta in Luarca. We went ashore in order to soak up the atmosphere. Nortern Spain has celtic roots, and we saw evidence of this in the form of a band of bagpipe players in traditional costume. There was fire works, a rock band, entertainment for the kids, and lots of people in the streets and bars. The music went on until the small hours, fortunately sufficiently far from our harbour as not the keep us awake too much. The swell had quietened down and we lay peacefully at our mooring for most of the night. Some swell came to wake us in the morning - by which time we should have been getting up anyway. We organized the ropes and the dinghy after a light breakfast, and got going. The boat from Manchester left about the same time as us, and we were within sight of them most of the day. Unfortunately there was no wind, so we dropped any plans of going all the way to Vivero where "Madame" was heading, and plotted course to Ribadero - a wide river inlet (Ria) with both pontoon moorings and room to anchor in parts of the river. The English boat left at the same time as us, and we had them within sight all day - they came into harbour a while after us.
 
The procedure at the "Capitania" was so much simpler than at Gijón. the only papers he wantet to see were euro-notes. 27 euros for the night was pretty expensive considering the location and facilities - still we won't be staying for more than the one night. We had a stroll round the town, which was closed as it is Sunday. All the restaurants however were overflowing - the Spanish make a big thing about eating ount on Sunday afternoon. The town was otherwise nothing special, though some of the back streets had a little charm. We are at least laying securely, out of the swell and not near any fiestas, so we should at least get a really good night's sleep. Having water and power is nice, and showers after the hot stroll were a welcome relief. Today's picture of the cemetery at Luarca.