Deux Piton, St. Lucia

Nano's blog.
Nigel Anderson
Thu 1 Feb 2007 23:37
Date: 01-02-07     Time: 23:30 UTC      Position: 13:49.16N  061:03.98W   Name: Deux Pitons 

Click here for English version;

 
Vi har valgt å bli her i Deux Pitons i dag og har brukt dagen til å lese, svømme og spise. Vi har hatt mye glede av snorkelling i klart vann med mange fiskearter og korall-typer. Stort mer er det ikke å si, så Rønnaug har lagt ved litt mer fra boka "Fredag" som forteller om Bequia. Dagens bilde av et cruisskip med seil foran Petit Piton.
 
Den 30 desember i fjor refererte vi til alle vestlandsfergene som går her i Karibia.  Her er en liten artig anekdote.  Man kan altså ta en gammel norsk bilferge over den beryktede Bequia Channel. "Admiralen", en av de gamle bilfergene har nok sett bedre dager.  Sjøfartsinspektøren i gamlelandet og Det Norske Veritas hadde nok ikke jublet om de hadde turt å sette sine ben ombord. Hun er bygget for de snille vestlandsfjordene, og ikke det aggressive stredet mellom Bequia og "fastlandet" St. Vincent.  Om tidevannsstrømmen setter imot Atlanterhavsstrømmen, så kan sjøen tårne seg opp i over fire meter, og det kan være mye for en slik flatbunnet balje.  Noen ganger kan det virke som hun har tenkt å rulle trill rundt.  Bilene må surres fast for den en times lange overfarten.  Passasjerene må holde seg fast mens de henger over rekka og mater delfinene, mens de sjøsterke kobler av med en likesterk rom eller to i baren.  Den baren var nok ikke der da de edruelige vestlendinger frekventerte ombord.  Nede i salongen under bildekket henger et skilt skrevet på norsk, (ifølge Peter Røren fra båten "Fredag")  Det er strengt forbode å nyta rusdrikk ombord i fylkesbaatane.  Brot på føresegner bør straks meldast til kaptein eller styrmann.  Gjer hva de kan for orden og sømd ombord
 
En annen observasjon er at man trenger ikke å planlegge og hamstre for den lange vinteren som man må hjemme i Norge.  Med sommer året rundt, er hver dag lik den forrige.  Nye kokosnøtter, yams og brødfrukter kan plukkes året rundt.  Hvorfor slite med dyrking av poteter og kål når det bare er å plante et brødfrukttre som kan levere mat i hundre år, og man behøver ikke en gang å klatre.  Trenger bare en lang kjepp med en krok i enden.  Man trenger kun tak over hodet for å holde elementene unna.  Vinterisolasjon, dobbeltvinduer og store takvinkel, hva skal det være godt for?  Man behøver simpelthen ikke planlegge!  Selvfølgelig lever ikke vestindere på hotten-tott-stadiet lenger, men noe av det urgamle grunnlaget henger igjen. 
 
Vestindere benytter enhver anledning til å lage fest.  Det behøver ikke å foreligge noen spesiell grunn, bare det er nok musikk, mat og drikke.  I vår kultur er drinken ofte en viktig ingrediens, men her kommer reggae og calypsoen først, men det er klart at man blir skikkelig tørst av å danse i varmen.  "Jump up" kalles en slik tilstelning.  Ganske beskrivelig fordi det hele går ut på å hoppe, svaie eller gynge i takt med musikken.  Du kan klare deg bra om du beveger deg som om du vasser i sirup.  Det gjelder også å ha god sving på rumpa.  Etter et par timer kommer man såpass inn i rytmen at det hele faller ganske naturlig.  Ikke noe tre skritt frem og to til siden her i gården, og "veggpryd" er et ukjent begrep.
 
 .
 
Dette cruiseshipe med seil har vi sett mange ganger nå i Karibia. Her foran Petit Piton.
This cruise ship has been to many of the same places we have been. Here in front of Petit Piton.

English version

We chose to stay on our mooring here today and to have a very easy day with reading, swimming, snorkelling and eating. The snorkelling here is truly great and we have seen some fantastic sights on the sea bed. Rønnaug has put in some observations from the book "Friday" which is about Bequia and sailing in the Caribbean. Today's picture is from our anchorage here at Deux Pitons.
 
From "Fredag": An observation we have done is that you do not need to plan and stockpile for a long winter like you have to do in Norway.  With summer year around, everyday is the same as the day before.  New coconuts, yams, and breadfruit can be picked all year around. Why bother to cultivate or grow potatoes and cabbage, when you can plant a beadtree which can deliver fruit for 100 years.  You do not need more than a roof over your head in order to keep the weather out. Winter insulation and dobbleglazed windows - what do you need that for?  You simply do not need to plan ahead as much.
 
In the West Indies they use any occasion to have a party.  They do not need a special reason, if you just have enough music, food and drink.  In our culture the drink is an important ingredient for a good party.  However, here reggae and calypsoe comes first, but one get thirsty when dancing in the heat.  "Jump up" is what they call these kind of party.  A rather good description because what they do is jump, sway and roll in tune with the music.  You can imitate the dance by trying to move about like if you are stepping in syrup.